rip

Umrla hrvatska glumica i slikarica Jagoda Kaloper

Kultura / Flash | 02. 10. 2016. u 10:30 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica i slikarica Jagoda Kaloper umrla je u subotu, 1. listopada u Beču nakon kratke i teške bolesti u 69. godini, doznaje danas Hina iz kruga obitelji.

Jagoda Kaloper rođena je u Zagrebu, 1947. godine, a u rodnome gradu je 1970. godine i diplomirala na zagrebačkoj Likovnoj akademiji.

Na filmskome platnu prvi put se pojavila 1965. godine u filmu "Ključ", a slijedile su druge brojne filmske uloge. Njezina posljednja filmska uloga bila je u filmu "Družba Isusova" iz 2004. godine.

Za filmski dio svoje umjetničke karijere Jagoda Kaloper primila je više nagrada - Nagradu grada Zagreba "Kula Lotrščak", "Srebrnu Arenu" i "Zlatnu Arenu" na pulskome filmskom festivalu, te nagradu "Carica Teodora" na filmskome festivalu u Nišu.

Paralelno s filmskom, gradila je i slikarsku karijeru. Diplomirala je 1970. godine na Likovnoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a iste godine postala je i članica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU). Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, grafički je dizajnirala brojne knjige, časopise, kataloge i postere, a autirica je i i vizualnog identiteta nekih industrijskih proizvoda.

Dizajnirala je i vlastitu liniju keramičkoga nakita, a radila je i kao kostimograf na filmu. Za svoj slikarski i dizajnerski rad primila je mnoge nagrade - Nagradu Zagrebačkoga salona u sekciji "Prijedlozi", nagradu za ilustraciju za dječju knjigu "Tonkica Palonkica" na beogradskome Sajmu knjiga, te Nagradu "Ivan Brlić Mažuranić" za ilustracije dječjih knjiga.

Jagoda Kaloper 2010. godine režirala je svoj prvi umjetnički filma "Iza zrcala"ili "Žena u ogledalu" koji je iduće godine dobio prvu T-HT nagradu. U tom video radu kombinirala je isječke iz filmova u kojima je glumila 1960-ih i 1970-ih, te kadrove kojima je samu sebe snimila digitalnom kamerom iz ruke u reflektirajućim površinama.

Kopirati
Drag cursor here to close