I ja imam pravo čitati

Ulaganje u obrazovanje naših najmlađih predstavlja osnovni stub društva

Kultura / Knjige | 19. 09. 2014. u 07:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''I ja imam pravo da čitam knjige'' naziv je akcije koja je imala za cilj skrenuti pozornost javnosti na problem koji se danas javlja u mnogim manjim sredinama, gdje ne postoje adekvatno opremljene knjižnice i knjižnične fondovi u osnovnim školama koji bi zadovoljili osnovne potrebe za realizaciju nastave iz Bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti.

Pokretač akcije su Humanitarna organizacija studenata 'Ruku na srce' i udruženje 'Metamorfoza' u ožujku 2014. godine zajedničkim snagama su pokrenuli ovaj hvale vrijedan projekt.

''Ulaganje u obrazovanje naših najmlađih predstavlja osnovni stub društva, te je od izuzetnog značaja za bolju budućnost države Bosne i Hercegovine. Kroz pripremu i realizaciju ovog projekta, vodili smo se mišlju da sve mlade osobe bez obzira iz kojeg kraja dolaze, trebaju imati jednake prilike za obrazovanje'', je povod i zajednički je stav strana uključenih u akciju, navedeno je u priopćenju.

Prvobitni cilj akcije bio je prikupljanje knjiga sa fokusom na školske lektire te posjećivanje tri Osnovne škole za koje su ustanovili da ne posjeduju ni približno odgovarajući broj literature u svojim knjižnicama za adekvatno izvođenje nastavnog procesa. Međutim, obzirom na poplave koje su nas zadesile u maju tekuće godine, projekat smo korigovali i usmjerili njegovo djelovanje ka školama koje su pretrpile stradanja u istim.

Prema tome, u završnoj fazi našeg projekta, u petak 19.09.2014. godine, organizatori projekta planiraju posjetiti dvije škole, uključujući obilazak i njihovih područnih škola O.Š. Ćamil Sijarić, Nemila i O.Š. Hasan Kikić, Olovo.

U ovoj akciji prikupljeno je oko 600 knjiga, primjerenih za učenike osnovnih škola. O.Š. Ćamil Sijarić, Nemila broji oko 1.500 učenika, sa svim područnim školama iz 12 mjesnih zajednica, koji su usmjereni na jednu knjižnicu. O.Š. Hasan Kikić, Olovo broji oko 360 učenika, sa svojim područnim školama.

''U sklopu naših posjeta, bit će održan ogledni sat koji će se baviti značajem čitanja knjiga i ulaganja u osobno obrazovanje.

Partneri u ovom projektu su: GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo – donirano 110 školskih lektira, ukupne vrijednosti 1.500,00 KM; Knjižara Buybook, Sarajevo – donirana 41 knjiga, ukupne vrijednosti 550,00 KM; ADRA BiH – osigurali prevoz i dostavu knjiga do pomenutih škola; Fondacija 'Dobro srce' Sarajevo; Galerija Boris Smoje i neformalna grupa građana 'Sarajevska jutra poezije'; Studentski parlament u Sarajevu SPUS

Kopirati
Drag cursor here to close