CPKU

Ukradene slike iz BiH postale nacionalna dobra Srbije

Kultura / Flash | 25. 04. 2017. u 06:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar protiv krijumčarenja umjetnina (CPKU) iz Tuzle objavio je bazu podataka o ukradenim umjetninama iz Bosne i Hercegovine. Na tom popisu se nalazi 109 djela među kojim su četiri slike iz osobne kolekcije Envera Mulabdića.

Iako je njihova krađa davno prijavljena, još uvijek nisu vraćene vlasniku i nalaze se u privatnoj zbirci kolekcionara iz Novog Sada. U međuvremenu su se našle na popisu nacionalnog dobra Srbije iako su proglašene nacionalnim dobrom Bosne i Hercegovine.

Baza nestalih djela će se povremeno dopunjavati jer CPKU kao nevladina organizacija ne raspolaže svim podacima, i uglavnom radi na osnovu obraćanja vlasnika, koji nisu dočekali da im se djela vrate, kaže predsjednik Centra Dženan Jusufović.

"Među njima su i četiri slike iz privatne kolekcije Envera Mulabdića, koje su vrlo vrijedne i koje su proglašene nacionalnim dobrom BiH. U međuvremenu su, prema podacima kojim raspolažemo, ova djela postala nacionalno dobro Srbije. Vidjeli smo kataloge u kojim se nalaze ukradene slike, jer se one postavljaju na izložbama", ističe Dženan Jusufović.

Na žalost, navodi Jusufović, navedena umjetnička djela još uvijek nisu na Interpolovoj stranici ukradenog umjetničkog blaga BiH, ali su "konačno sastavni dio baze podataka nestalih bosanskohercegovačkih umjetnina".

"Svi podaci su prezentirani prije dvije godine na Međunarodnoj konferenciji u Tuzli, uključujući i prijavu gdje se ta djela nalaze. To isto smo objavili na izložbi 'Velikani likovne umjetnosti - nestala djela' koja je održana u Sarajevu, gdje je takođe javnost upoznata s tom krađom a što je i nama u prvo vrijeme izgledalo nestvarno", kaže Jusufović, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close