'Granice'

Ukidanje ‘granica’ u Sarajevu: Umjetnici iz devet zemalja udružili snage

Kultura / Flash | 28. 09. 2016. u 13:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetnici iz devet zemalja svijeta udružili su se u projektu nazvanom "Granice" predstavljenom danas u Sarajevu, kako bi u 21. stoljeću ponovo ukazali na potrebu ukidanja svih vrsta barijera.

Projekt je osmislila i umjetnike okupila talijanska Galerija "Trieste Contemporanea", a 22 umjetnika osmislila su predavanja, panel diskusije, izložbe, filmove i koncerte i svi govore o ovoj temi u vremenu kada su granice za mnoge ponovo postale nepremostive posebno između Istoka i Zapada.

Umjetnički radovi i glazba su mikropriče o identitetu, pripadanju, granicama i fizičkom razdvajanju te unutrašnjim i vanjskim ograničenjima, a autori dolaze iz Poljske, Litvanije, Ukrajine, Italije, Slovačke, Libana, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Direktorica Galerije "Trieste Contemporanea" Giuliana Carbi Jesurun pojasnila je da je ova inicijativa nastala prije 20 godina kada je bilo teško komuniciranje s istočnim zemljama te su ponovo željeli ukazati na postavljanje granica i odnos prema onima koji ih pokušavaju preći.

U okviru ovog projekta večeras će u sarajevskoj Galeriji "Zvono" biti prikazan film bh. autora Samira Mehanovića "Tihi rat u dolini Beka" koji živi i radi u Velikoj Britaniji. Za ovaj film dobio je niz priznanja poput BEFTA nagrade i nagrade "International documentary film festival Amsterdam" (IDFA), najvećeg festivala dokumentarnog filma u svijetu.

Govoreći o ovom filmu Giuliana Carbi Jesurun kazala je da se on u ovom ostvarenju bavi djecom iz Sirije koja prelaze granicu u Libanu i nisu u stanju ići u školu zbog takve situacije, a podvukla je da se ostali umjetnici bave povijesti i njenom složenošću posebno u Europi i uzrocima sadašnje situacije.

Napomenula je da je galerija otvorila natječaj na koji se mogu prijaviti mladi umjetnici ne stariji od 30 godina. Potrebno je predložiti projekt koji bi bio multidisciplinarni, odnosno da ujedinjuje teatar, vizuelnu umjetnost i multimediju te je pozvala i mlade umjetnike iz BiH da se prijave.

Koautorica ovog projekta Gabriella Cardazzo naglasila je da je uvijek bila povezena s istočnom Europom budući da dolazi iz Venecije te ju je zanimala ideja granica prema Istoku koje su uvijek postojale, ali nikada dokraja nije ispitano zašto je to tako.

‘’Bili smo uvjereni da je vrijeme granica iza nas, ali od prošle godine situacija se promijenila i ideja granica i njihov smisao postao je veoma aktualan naročito u političkom smislu i u vremenu kada se zaista stvaraju zidovi’’, podvukla je Cardazzo.

Činjenica je da umjetnost nema granica, dodala je, te je neshvatljivo da umjetnici iz istočnih zemalja koje preživljavaju dramatične trenutke ustvari ne mogu raditi svoj posao prevazilazeći postojeće granice.

Polazna točka za ovaj multinacionalni projekt bila je rečenica na francuskom jeziku "A la frontière…!" koja se nekoliko puta ponavlja u kazališnom komadu poljskog umjetnika Tadeuša Kontora "Dziś są moje urodziny" ("Danas je moj rođendan").

Kopirati
Drag cursor here to close