Ljubitelji tradicije

U Vionici se održao folklorni Eurosong

Kultura / Flash | 06. 07. 2015. u 10:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest zemalja iz regije sinoć je pjesmama i tradicionalnim plesovima predstavilo kulturu svoje zemlje, na 4. međunarodnoj večeri folklora "Vionica 2015", u istoimenom malom selu između Čitluka i Međugorja, javlja agencija Anadolija.

Nekoliko stotina posjetitelja i ljubitelja tradicije imalo je priliku do kasno u noć uživati u pravom bogatstvu spleta kulturnih običaja i tradicije iz cijele regije.

Tijekom ove četiri godine kroz Vionicu je prošlo malo više od 1.500 plesača te oko 30 društava iz Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a ove godine im se pridružuje i Republika Poljska.

Na početku samog programa KUD Vionica pokazao je nevjerojatan spoj kultura ljudi iz BiH sva tri konstitutivna naroda te spletom kola izazvao oduševljenje publike, ali i kolega koji su na ovu smotru doputovali iz cijele regije.

Također je u zank dobrodšlice svim gostima KUD Vionica priredio čaroliju za pamćenje, jer po prvi put u povijesti BiH jedno društvo je odigralo igre kako iz Makedonije tako iz Crne Gore, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

"Kulturno umjetničko društvo Vionica u pet godine je uradilo ono što nekima ne uspijeva ni nakon 20 godina postojanja, jer oni su uspjeli dovesti sve zemlje iz regije u malo selu na Vionici između Čitluka i Međugorja koje broji svega 600 stanovnika. Pored toga uspješno predstavljaju kako općinu Čitluk kojoj pripadaju tako i Bosnu i Hercegovinu po Europi i cijelome svijetu", kazao je umjetnički direktor festivala, Ante Luburić.

Cilj manifestacije, kako je pojasnio, jeste da se mladi u blizini Međugorja okupljaju jednom godišnje i kroz različite kulture spoznaju bogatstvo različitosti i šire mir te šalju najljepše poruke cijelome svijetu.

Zahvaljujući dosadašnjem radu i podršci CIOF-a Crne Gore sutra će KUD Vionica potpisati i pristupni ugovor za CIOF BiH čime će za godinu dana postati i punopravni član CIOF-a BiH a samim time i CIOF-a svijeta.

"U Crnoj Gori kažu da smo folklorni eurosong pa mogu obećati da ćemo dogodine zaista biti eurosong. Pokušat ćemo dovesti skoro sve zemlje europe. U dvije polufinalne večeri i posljednju finalnu prvi put će u povijesti jedna europska zemlja dobiti pobjednika i ponijeti titulu prvaka iz BiH, točnije male hercegovačke Vionice", navodi Luburić.

Kopirati
Drag cursor here to close