U Tuzli otvorena izložba pod nazivom ''Mostar 20 godina poslije''
Mostar jedinstven grad
OBJAVA: Četvrtak, 9. svibnja 2013. 0:54
IZVOR: Fena
AUTOR: J.Z.
Nekadašnja četvrta osnovna škola ruševina
0

''Mi se zalažemo za jedinstven grad, vjerujem da je to želja i građana Mostara. Želimo da se što prije obnove neobnovljene zgrade i da pozovemo strani kapital da dođe u BiH kako bi pomogli ovom gradu'', rekao je Jerković.

U povodu 20. godišnjice stradanja grada Mostara, Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji sa Galerijom međunarodnih portreta u Tuzli danas su u Tuzli otvorili izložbu pod nazivom ''Mostar 20 godina poslije“, na kojoj je izloženo 30 fotografija koje govore o trenutnoj situaciji u gradu Mostaru, autora Adamira Jerkovića.

''Mi se zalažemo za jedinstven grad, vjerujem da je to želja i građana Mostara. Ove fotografije govore o trenutnoj situaciji u Mostaru, neobnovljene zgrade na fotografijama govore tko se gdje nalazi.

Želimo da se što prije to obnovi i da pozovemo strani kapital da dođu u BiH kako bi pomogli ovom gradu'', izjavio je autor fotografija i direktor Arhiva FBiH Adamir Jerković, izrazivši zadovoljstvo što je ova izložba danas u Tuzli.

Pojasnio je da je cilj izložbe da kroz fotografije pokažu osnovni problem u Mostaru,, te da prilikom dolaska u Mostar točno se zna da li je hrvatski ili bošnjački dio grada, a te granice žele izbrisati i žele da Mostar bude jedinstven za sve.

''Fotografije govore o razvoju grada Mostara u kojem još uvijek ima velikih problema, svaka fotografija ima svoje objašnjenje o čemu se radi'', izjavio je direktor Galerije međunarodnih portreta Tuzla Dženan Jusufović, istaknuvši zadovoljstvo što je Arhiv FBiH priredio ovako važnu izložbu u Tuzli.

Na izložbi, direktor Arhiva FBiH je posebno istaknuo da je proces reintegracije Mostara prioritet svih prioriteta, da se ovaj proces srastanja grada , koji je bio uništen tijekom rata, otežano odvija i da Mostar može ići naprijed kao jedan grad uz optimalna izborna rješenja, te da je kompromis u Mostaru nužan.

Posjetitelji izložbe mogu pogledati izložene fotografije u prostorijama JU ''Galerija međunarodnih portreta u Tuzli“, ul. Tuzlanske brigade br. 13. i bit će otvorena 14 dana.

Nakon Mostara, Zenice i Tuzle izložba ''Mostar - dvadeset godina poslije“ bit će postavljena i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, a nakon Tuzle putuje u Tursku gdje će biti pokazana u nekoliko turskih gradova.