Matica hrvatska

U Tuzli obilježena godišnjica smrti književnika Miguela de Cervantesa

Kultura / Flash | 21. 10. 2016. u 12:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli danas je upriličeno obilježavanje godišnjice smrti Miguela de Cervantesa pod nazivom "Matica hrvatska sa Cervantesom na kazališnim daskama" u okviru Dana Matice hrvatske Tuzla.

Ovom prilikom je postavljena izložba fotografija iz fundusa prof. dr. Srđana Vukadinovića, dok je prof.dr. Marica Petrović održala predavanje o ovom književnom velikanu.

Ovom događaju je nazočio i zamjenik veleposlanika Veleposlanstva Španjolske u BiH Javier Blanco, koji je rekao da je za ovo veleposlanstvo veoma važno prisustvo u Tuzli povodom obilježavanja 400 godina od smrti Cervantesa, a što se ove godine obilježava u cijelom svijetu.

Ocijenio je da je značaj Cervanstesa u tome što on nije samo španjolski pisac, već je univerzalan, svjetski priznat i svako se može prepoznati u likovima iz njegovih djela.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Tuzli Marica Petrović kazala je da današnje obilježavanje godišnjice smrti Cervantesa predstavlja uključivanje u svjetsku proslavu njegove smrti.

Navodi da se Cervantesova književnost susreće kroz gimnazije i malo tijekom studija, istaknuvši da u BiH nema espanistike.

Ona smatra da je problem jer se malo zna o čovjeku koji je takav velikan, naglasivši da se od njegovog prvog romana Don Quijote smatra početak novog vremena.

Petrović dodaje da se književna terminologija intertekstualnost, interdiskluzivnost, donkihotizam, servantizam vezuje upravo za njegovo ime, kazavši da se u Španjolskoj nitko nije moglo inicirati kao književnik, bez rada o Cervantesu.

Kopirati
Drag cursor here to close