podzemna crkva

U Turskoj otkrivena crkva iz doba ranog kršćanstva

Kultura / Flash | 04. 09. 2015. u 13:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom arheoloških iskopavanja tvrđave Zerzevan, na području mjesta Cinar, koji pripada Diyarbakiru, na jugu Turske, otkrivena je podzemna crkva koja pripada dobu ranog kršćanstva na ovom području.

Iskopavanja tvrđave su počela prošle godine, kada je na ovom projektu radilo 35 ljudi, dok ove godine na istom projektu radi gotovo dvostruko više ljudi. Na površini od 60 duluma izgrađena je tvrđava visoka 12 metara i duga 1.200 metara.

U sklopu nje se nalazi i osmatračnica visoka 22 metra. Pored toga na ovom području izgrađeni su i crkva, dvorac, kamene grobnice, kupatila, skladišta za oružje i 54 podzemne cisterne. Međutim, još uvijek nije poznat točan period u kojem je sagrađena.

Sredstva za realizaciju projekta, koji je počeo prošle godine, a predviđa se da će trajati 30 godina, izdvojili su Ministarstvo kulture i turizma Turske, namjesništvo Diyarbakir i Sveučilište Dicle. Profesor sa Odsjeka za arheologiju Sveučilišta Dicle Aytac Coskun, za AA je kazao kako je tvrđava Zerzevan poznata i pod nazivom 'Rimski garnizon'. Podzemna crkva je otkrivena neočekivano, s obzirom da se u sklopu tvrđave nalazi velika crkva predviđena za obavljanje vjerskih rituala.

"Ovo mjesto možemo nazvati 'podzemnom crkvom' ili 'podzemnim mjestom za molitvu'. Možemo reći da je ovo, na ovom području, prvo mjesto za molitvu rimskih kršćana koji su s politeizma prešli na kršćanstvo", istaknuo je Coskun.Ova podzemna crkva je korištena kao mjesto za molitvu sve do dolaska islamske vojske, odnosno do 639. godine n.e. Na zidovima crkve otkriveni su i natpisi na aramejskom, međutim još uvijek nisu dešfrirani.

Pošto je u početku bio veoma mali broj kršćana, nije im bilo potrebno veliko mjesto za molitvu. Međutim, kako se broj vjernika povećavao, rasla je i potreba za izgradnjom i veće crkve. Tako je bogomolja, koja se nalazi na površini, izgrađena 150 godina nakon izgradnje podzemne crkve.

Tvrđava Zerzevan je za vrijeme Rimskog carstva korištena za smještaj vojske, odnosno kao stambena jedinca vojnika i njihovih porodica. Profesor Coskun je ovu tvrdnju podupro činjenicom da je pronađen nakit kao i drugi predmeti koji su pripadali članovima obitelji.

"Tvrđava se nalazi na strateškom mjestu između antičke Dare, istočnorimskog grada utvrđenog na sjeveru nekadašnje Mezopotamije na granici sa Sasanidskim Carstvom i Amide (Diyarbakira). Ovo je bitno mjesto za kontrolu puta kojim su vojnici i trgovci iz davnih vremena prolazili. Jasno je da su se ovdje odigrale velike bitke", kazao je Coskun.

Prema pretpostavkama stručnjaka, u ovoj tvrđavi je živjelo više od 1.500 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close