Neretva Delta Forum

U Stocu prezentirana kampanja protiv izgradnje Gornjih Horizonata za spas rijeke Bregave

Kultura / Flash | 31. 07. 2014. u 10:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O organizaciji Neretva Delta Foruma u prostorijama JU ''Radimlja'' Stolac održana je informativno-eduaktivna radionica u sklopu projekta: „Kampanja protiv izgradnje Gornjih Horizonata – Spasimo Bregavu našu modru rijeku“.

U okviru CPCD-ova( Centar za promociju civilnog društva) programa: „Program malih grantova Budi promjena! (PMG-a) potiču se NVO-a da kamapanjama javnog zagovaranja utječu na riješavanje određenih problema u lokalnim zajednicama u BiH.

Od trideset dvije organizacije koje su sa svojim projektnim idejama ušle u uži krug selekcije i dobile mentorsku pomoć u pisanju projektnih prijedloga, selekcijska komisija je odabrala petnaest, kojima su u sklopu PMG-a dodijeljena sredstva za realizaciju projekata.

Voditelj projekta, Marinko Dalmatin, sa suradnicima na projektu upoznao je i informirao nazočne o glavnim ciljevima projekta, aktivnostima i očekivanim rezultatima.

Tijekom predstavljanja ciljeva projekta naglašen je doprinos projekta za uspostavu integralnog upravljanja vodnim resursimau slivu Neretve i Trebišnjice s posebnim osvrtom na zaštitu i očuvanje ekosustva rijeke Bregave.

Sudionicima radionice skrenuta je pozornost i odgovornost svih nadležnih u prostoruda se mora povesti sustavna briga za očuvanje „Bregave modre rijeke“ koja život znači stanovnicima općine Stolac.

Ukazano je na potrebu većeg uključivanja javnosti u projektne aktivnosti koje će dovesti do potpisivanjaDeklaracije o zaštiti ove krške ljepotice. Nazočnima je predstavljena metodologija praćenja zdravlja riječnih ekosustva koju već realiziraju učenici osnovnih škola u općini Stolac uz suradnjupredstavnika NVO-a i lokanih stanovnka.

Dobiveni podatci, uz posvajanje riječne dionice, će biti stvarni pokazatelji zdravlja rijeke Bregave istvoriti će alate s kojima je moguće utjecati na donositelje odluka kad je u pitanju zaštita, očuvanje i održivo korištenje resursa ove ljepotice.

Radionca je pokazala veliku zainteresiranost javnosti i korisnika prostora da se sačuva ovaj riječni ekosustav koji nije samo rijeka u kojoj žive ribe i drugi vodeni organizmi, nego je to rijeka koja donosi život općini Stolac i njezinim stanovnicima.

S radionice je upućena jasna i nedvosmislena poruka javnosti da se priključe projektu i podrže nastojanja i aktivnosti s kojim bi se očuvala ovaljepotica.

Kopirati
Drag cursor here to close