Arheološko otkriće

U Splitu otkriven antički amfiteatar iz 4. stoljeća

Kultura / Flash | 13. 11. 2013. u 14:45 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Splitski su arheolozi u središtu grada nedaleko bivše Općine u Ulici Domovinskog rata pronašli ostatke antičkog amfiteatra s početka 4. stoljeća čime je Dioklecijanova palača dobila važan atribut koji je ona, u skladu s politikom kasnog carstva, morala imati, rečeno je u povodu otkrića na konferenciji za medije u splitskom Konzervatorskom odjelu.

"Riječ je o sjajnom lokalitetu koji se nalazi na najvažnijoj prometnici grada Splita. Zbog ovoga otkrića nećemo zaustaviti život u gradu, pa ćemo lokalitet konzervirati i privremeno zatrpati sve dok se ne pripremi njegova prezentacija. Ona nije jednostavna. Vrlo je složena, ali i moguća, no za to ćemo trebati dodatnih sredstava. U razgovoru s čelnicima grada dogovoreno je da angažiramo EU fondove. Tako ćemo stvoriti jedan vrijedan projekt koji će u samom srcu Splita pokazati spomenik iznimne kvalitete", kazao je pročelnik Konzervatorskog odjela Radoslav Bužančić.

Prema najnovijim nalazima istraživanja koja još traju otkriveno je da se ne radi o kazalištu nego o amfiteatru s arenom u rasponu od 50 metara. Bužančić je otkrio da je amfiteatar zaobišao akvedukt čiji je dio pronađen u njegovim južnim temeljima u vrijeme gradnje njegovih tribina. "Porušen je do kraja u vrijeme Kandijskog rata 1647. godine, a njegovo je rušenje naredio mletački providur Dalmacije Leonardo Foscolo da Turcima ne bi poslužilo za utvrđivanje položaja u splitskom okružju", dodao je Bužančić.

Nalaz antičkog amfiteatra hrvatskoj je i međunarodnoj znanstvenoj javnosti ovih dana objavljen u Splitu na skupu posvećenom danskom istraživaču Ejnaru Dyggveu.

Pročelnik Bužančić je kazao da je splitski amfiteatar, uz onaj solinski, druga zgrada te vrste u širem prostoru antičke Salone.

Uz pulsku arenu ostaci amfiteatra u Hrvatskoj su pronađeni u Saloni, u Burnumu kraj Knina, te sada u Splitu.

Kopirati
Drag cursor here to close