"U susret Resulullahu"

U Sarajevu predstavljena biografija Allahovog poslanika Muhammeda a.s. na bosanskom jeziku

Kultura / Knjige | 16. 04. 2014. u 05:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjiga "U susret Resulullahu" autora mr. hfz. Kenana Musića upriličena je sinoć u velikoj dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Promotori su, pored autora, bili dr. Zuhdija Hasanović, dr. Mustafa Hasani i mr. Zehra Alispahić.

- Knjiga je emotivno kazivanje o čovjeku kojeg stoljećima njegovi sljedbenici vole više nego sami sebe i čijim venama, kako to kaže Muhammed Ikbal, poput krvi kola ljubav prema njemu - kazao je Hasanović.

Naglasio je da čitajući biografiju Poslanika, s.a.v.s., sasvim jasno uviđamo da je ispisuje mladić pun duhovne, moralne i intelektualne snage kojega boli stanje u kojem se nalaze muslimani ne samo u Bosni i Hercegovini nego širom svijeta, i koristi svaki trenutak iz uzornog života posljednjeg Božijeg poslanika, s.a.v.s., da pronađe rješenje za naše probleme.

Alispahić je kazala da promocijom knjige biografije, životopis ili sirre Allahovog poslanika Muhammeda a.s. na bosanskom jeziku, koja je jedna u nizu raritetnih radova posvećenih Allahovom miljeniku i pečatu poslanika Muhammedu a.s. koje su iznjedrili ovi prostori, "ovdje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u ovom hramu znanja koje je i sam potvrda da ulaganje u dobro ima trajnu vrijednost, mi svjedočimo kontinuitet vjere i vjerovanja i naših nastojanja da živimo na način i po modelu ili kako Musić kaže "u stilu Božijeg poslanika".

- A stil života posljednjeg Božijeg poslanika najveći je dar Gospodara cijelom čovječanstvu, dar nam je Muhammed a.s. i stoga taj dar treba primiti - kazala je Alipahić.

Govoreći o jeziku i stilu pisanja, Mustafa Hasani je naglasio da je stil Kenana Musića veoma lagan i prihvatljiv, te da vješto jezički i stilski vodi čitatelja kroz sadržaj, misao i prenosi poruku, te je stoga, njegovo umijeće jezičkog i stilskog sažimanja misli ili izlaganje mudrosti u doslovnom smislu njegova karakteristika.

Musić i samim naslovom, "U susret Resulullahu" hoće kazati da je, kako kaže i Hasani, Poslanik povijesna ličnost, "ali naš susret s njim jeste naša stvarnost i prijeka potreba".

Promociju su organizirali Fakultet islamskih nauka i Gazi Husrev-begova biblioteka.

Kopirati
Drag cursor here to close