Hrvatska čitaonica

U Ravnom održana promocija knjige ''Mučeništvo Marka Milanovića''

Kultura / Knjige | 19. 11. 2015. u 09:46 Stana Burić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Hrvatske čitaonice u Ravnom održana je još jedna promocija knjige ''Mučeništvo Marka Milanovića''. Predstavljači su bili, u tom ''poslu'' već iskusni don Ivan Štironja i don Ivo Šutalo, organizaciju je na sebe preuzeo ravanjski župnik don Pero Pavlović, a svi predviđeni stolci bili su popunjeni.

Don Ivan Štironja upoznao je nazočne sa sadržajem knjige podijelivši svoje impresije u nekoliko poglavlja. Naveo je čitav Markov životni put od rođenja do odlaska u planinu 1859. zajedno s još jednim katolikom – Perom Glavinićem, muslimanom – Mujom Gutošićem i dva pravoslavca, što već dovoljno govori o tadašnjem suživotu. Na putu su ih presreli razbojnici koji su od Pere i Marka tražili da se prozovu hrišćanima. U strahu za život, Pero je to i učinio, ali Marko to nije htio uraditi. Njegov moto je bio ''Ja sam katolik, pa činite što hoćete''. Na te konačne njegove riječi, razbojnici su izvukli sablje i Marka ubili. Glava mu je odletjela na jednu, a tijelo na drugu stranu. Don Ivan je skrenuo pažnju na čudesna događanja nakon njegove smrti, jer mu je tijelo mirisalo i 40 dana nakon smrti, a usta su mu bila razvučena u osmijeh.

Za razliku od više dokumentarističkog pristupa don Ivana, don Ivo je nastojao kroz pretpostavljeni razgovor Marka i njegova oca prije polaska na planinu dočarati lik blagopokojnog Marka, ali i život tadašnjih ljudi – katolika u Hercegovini. I ne samo to, don Ivo je na sebi svojstven način povezao tadašnji Markov izbor u korist Svete rimokatoličke vjere s današnjom mladeži i njihovim postupanjem. ''Markom'' se može biti i danas ako se ne odričeš svoje vjere.

Nakon predstavljanja knjige nazočnima se obratio i predsjednik Udruge ''Marko Milanović'', Vide Milanović. On je u kratkim crtama opisao rad Udruge od osnutka, prije nešto manje od pet godina i pozvao sve one kojima je Marko pri srcu, da pruže potporu radu Udruge. Također je pozvao učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola da se u što većem broju odazovu na drugi natječaj za najbolji literarni rad na temu Marko Milanović koji će se uskoro raspisati.

Nakon promocije okupljeni svijet zadržao se u razgovoru s dragim gostima, a ''pali'' su i neki konstruktivni prijedlozi za budući rad Udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close