In odium fidei

U Posušju prikazan film ''Iz mržnje prema vjeri''

Kultura / Flash | 26. 03. 2015. u 11:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Posušju je u srijedu prikazan film ''In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri'' koji govori o masakru hercegovački franjevaca 1945. godine.

Uz brojne vjernike i svećenike Posuškog dekanata, prigodnu riječ na promociji filma uputio je Branko Bago, načelnik općine Posušje. Naglasio je kako je ovaj film potreban jer će ''na najbolji način ljudima pokazati kako je to bilo''.

Nazočnima se obratila i scenaristica i redateljica filma Nada Prkačin: ''Svi vi ovdje djelić ste slagalice koju čini istina o onom što se dogodilo u Širokom Brijegu u veljači 1945. Tu istinu prenijeli su vam vaši djedovi i bake. Nosite ju u sebi. Govorite o njoj glasno, što glasnije, kako bi se konačno saznalo što se stvarno dogodilo u Hercegovini po samom završetku rata i u poraću.''

Producentica filma i ravnateljica Laudata, Ksenija Abramović, zahvalila je na zanimanju pučanstva posuškoga kraja za prikazivanje filma koji pokazuje kolika je intelektualna i duhovna kvaliteta bila u ubijenim franjevcima.

Promociju filma je nazočnošću obogatio i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće''. Susret je počeo izvedbom hrvatske himne, a završio pjesmom ''Bože, čuvaj Hrvatsku'' u izvedbi VS-a Belcanto, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close