'Blago u spremištu'

U podrumu muzeja pronašli 'izgubljenog' Picassa

Kultura / Umjetnost | 18. 08. 2012. u 23:07 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nitko ju nije vidio zadnjih 50 godina, a onda je slučajno pronađena u spremištu muzeja u gradu Evansville u ameičkoj saveznoj državi Indiana. Svi su bili uvjereni kako je netragom nestala, a onda se "Žena koja sjedi s crvenim šeširom" pojavila u podrumu zgrade gradskog muzeja umjetnosti i znanosti.

Kada je slika pronađena nitko u muzeju zapravo nije bio siguran kako je slika ostala zabačena i zaboravljena u podrumu. I onda u se počeli zanimati za njezino podrijetlo, piše večernji.hr.

"Ženu koja sjedi s crvenim šeširom" muzeju je 1963. darovao dizajner Raymond Loewy. Vjerovalo se kako je nadahnuta Picassovim djelima, ali kako ju ipak veliki umjetnik nije naslikao sam nego kako je djelo umjetnika zvanog Germmaux. Ipak, ispostavilo se, donosi Huffington Post, kako Germmaux nije ime umjetnika nego množina riječi "gemmail" što znači tvari koja se koristi za sastavljanje komada stakla koje se kasnije boja. Picasso je, naime, uspješno ukomponirao staklo u svoja djela koja je stvarao sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća.

I nakon što je potvrđeno kako "Žena" zaista je djelo jednog od najvećih umjetnika prošlog stoljeća muzej u Evansvilleu morao se suočiti sa surovom stvarnošću i priznati kako, iako je želja svakog muzeja da u vlastitom podrumu pronađe ovakvo blago, jednostavno nemaju sredstva potrebna za "udomljavanje" ovako važnog umjetničkog djela.

- Nažalost nemamo sredstava kojima bi pokrili troškove izlaganja, čuvanja i osiguravanja ovakvog umjetničkog djela jer bi troškovi potrebni za 'uzdržavanje' Picassa samo dodatno financijski opteretili našu ustanovu - kazao je predsjednik nadzornog odbora muzeja.

Jedina nepoznanica o "novom" Picassovu djelu je ta koliko će zaraditi na aukciji, ali poznato je kako Picassova djela obično dosežu vrtoglave iznose.

Kopirati
Drag cursor here to close