Liban

U podrumu kuće pronašao Bibliju iz 1819.

Kultura / Flash | 04. 10. 2015. u 13:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U libanskom gradu Bejrutu, poznatom kao čvorište nekoliko civilizacija pronađena je Biblija stara otprilike dva stoljeća napisana na osmanskom turskom jeziku.

Kako je kazao Edgar Afif Huri u podrumu kuće slučajno je pronašao Bibliju iz 1819. godine.

"Prije tri godine sam pronašao jedan paket obložen najlonom i kartonom. Kada sam otvorio I pogledao šta se u njemu nalazi, dočekalo me veliko iznenađenje. To je bila Biblija napisana 1819. godine. Iako su prošla gotovo dva stoljeća, bila je veoma dobro očuvana. Biblija ima 483 stranice, dužina stranica je 22 centimetra, a širina 13 centimetara", kazao je Huri.

Huri je istaknuo kako je nekoliko puta dobio prijedlog da proda Bibliju, ali da nikad nije pristao na prodaju ovog vrijednog djela.

"U ovoj kući punoj povijesti postoji mnogo starih, antičkih djela. Ali, mislim da je ova Biblija najstarija", kazao je Huri i dodao kako su njegova vrata otvorena svim koje ovo djelo interesira.

Kaže kako su njegovi preci vršili visoke državne funkcije u doba Osmanskog carstva pa se tako nalaze i tri fermana sultana Abdulhamida, odnosno iz perioda kraja 19. i početka 20. stoljeća.

"Ovi fermani su ostavština naših predaka. Imaju veliku duhovnu vrijednost", kazao je Huri.

Osmanski period u Libanu počinje 1516. godine. Tijekom četiri stoljeća, koja su tu boravile, Osmanlije su iza sebe ostavile veliki broj vrijednih književnih, ali i drugih djela.

Kopirati
Drag cursor here to close