city of art

U Počitelju prikazan dokumentarac o pripremama za skokove sa Starog mosta

Kultura / Flash | 02. 08. 2015. u 09:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velikim pljeskom sinoć je u Počitelju pozdravljena premijera dokumentarnog filma sudionika Međunarodnih susreta mladih stvaratelja "City of art - Počitelj" o pripremama sudoinika za tradicionalne skokove sa Starog mosta u Mostaru.

Oko 20 studenata sa različitih akademija iz Sarajeva, Tuzle, Zagreba i Beograda su u okviru filmske radionice istraživali o ovoj temi te snimili i montirali kratki dokumentarni film o skokovima sa Starog mosta koji su prošlog tjedna održani u Mostaru. Voditelj "City of art" te profesor i dekan na Sarajevo Film Academy Nenad Dizdarević kazao je da su film pravile dvije ekipe koje su prvi put zajedno surađivale.

‘’Film govori o onome što se obično ne vidi, a to je priprema za skokove, a ne sami skokovi. Jedna priča prati pobjednika skokova tijekom njegovih priprema, a druga spasitelje koji paze da se skakačima nešto loše ne dogodi’’, naglasio je. Također je dodao da studenti nisu trebali praviti reportažu, već dokumentarni film.

Studenti nisu krili ponos i sreću zbog dobro urađenog zadatka, a najviše posla imali su studenti montaže koji su četiri dana vrijedno radili. Jedan od njih je i student montaže na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu Aleksandar Korićanac koji je ocijenio da su se studenti jako dobro snašli s obzirom da su imali kratak period za pripremu i realizaciju.

‘’ Iako sam jako zadovoljan finalnim proizvodom, ali zbog velikog broja ljudi na samom događaju, dvije ekipe nisu imale dobru komunikaciju i mislim da smo mogli biti i bolji ‘’, objasnio je. Ali, naglasio je Korićanac, vještom rukom snimatelja i sjajnim mentorstvom svih profesora, studenti su uspjeli napraviti odličan finalni proizvod.

‘’Jako mi se dopada "City of art", jer sam ovdje proširio poznanstva i imamo uvid u sustav rada studenata i profesora sa akademija u regiji’’, istaknuo je. Studentica produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli Andrea Tešanović također je zadovoljna procesom pravljenja filma, jer su uspjeli realizirati zadatak skoro bez pripreme.

‘’Naučila sam raditi u timu s ljudima koje ne poznajem, kao ni njihove kvalitete. Ovo je jedno iskustvo koje me kroz praktični rad naučilo određenim stvarima koje ću iskoristiti u svom daljnjem radu’’, navela je. Tešanović je istaknula da se uspjela uvjeriti koliko je za ovaj posao bitna strast i sreća.

Studentica glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Kim Končar je također izrazila zadovoljstvo procesom snimanja filma i finalnim proizvodom, jer su im mentori dozvolili da pokažu svoju kreativnost.

‘’Mentori su nam davali dobre smjernice, upute i podršku. Iskustvo koje sam stekla će mi mnogo koristiti’’, kazala je. Iako je radila kao novinarka, ističe da je tijekom snimanja filma naučila mnogo, jer je morala izaći iz novinarskog okvira i napraviti dokumentarni film, a ne reportažu.

Filmska radionica je jedna od četiri radionice koje se održavaju u okviru Susreta mladih stvaralaca "City of art“, a na kojima predaju, između ostalih, slikar Safet Zec, te profesori Nenad Dizdarević, Andrija Dimitrijević i Ljiljana Petrović te novinar Rinko Golubović.

Susrete organizira produkcija "Sve je moguće" u suradnji s Općinom Čapljina, a podržalo ih je i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close