Roš hašana

U nedjelju počinje židovska Nova 5777. godina

Kultura / Flash | 30. 09. 2016. u 09:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Židovski praznik Roš hašana, koji počinje u nedjelju navečer, naširoko je poznat i slavi se kao Nova godina židovskog kalendara, ali zapravo ima četverostruko značenje, to je židovska Nova godina, koja se naziva još i Sudnji dan, Dan sjećanja i Dan trubni.

Savjetnik za kulturu i religiju Židovske zajednice BiH Eli Tauber istaknuo je da Nova godina predstavlja praznik čestitke, posebne molitve i svečane i slatke hrane, kako bi se osigurala slast u Novoj godini.

Naglasio je da formalni sefardski pozdrav glasi "Tizku lešanim rabbot", što znači "Da zaslužite mnogo godina", na koje se odgovara "Ne'imot ve-tovot" što je u prevodu "Ugodne i dobre". Manje formalno, dodao je Tauber, ljudi žele jedni drugima "mnogo godina" na lokalnom jeziku.

‘’Na prvi dan Roš hašana, poslije podne, Židovi posjete neku tekuću vodu, rijeku ili ribnjak, u kojem se nalazi živa riba, jer ona simbolizira ovisnost čovjeka o vodi i Židove Bogu. Židovi simbolično "odbacuju " svoje grijehe u rijeku, tako što istresaju i posljednju mrvicu iz svojih džepova’’, pojasnio je Tauber u priopćenju.

Na Roš hašanu, naglasio je, običaj je da se obitelj okupi zajedno za zajedničku večeru. Tradicionalna hrana je zaslađena medom, služe se jabuke i mrkve, simbolizirajući slatkoću, a blagoslovi se govore za hranu, obilje i nadu za slatko godinu dana unaprijed.

Na stolu se nalaze razni plodovi, a za svaki se izgovara posebna molitva. Obavezno je da se na stolu nalazi med, nar, mrkva, špinat, grah, glava ribe, prasa, tikvice i datule, istaknuo je savjetnik za kulturu i religiju Židovske zajednice BiH Eli Tauber.

Kopirati
Drag cursor here to close