Divin krik s Vrana

U nedjelju na HRT-u dokumentarni film o Divi Grabovčevoj

Kultura / Flash | 29. 06. 2012. u 21:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 1. srpnja u 12 sati na Drugom programu HRT-a emitirat će se dokumentarni film ''Divin krik s Vrana'' posvećen Divi Grabovčevoj.

Inicijator i organizator snimanja filma je profesor Zoran Stojanović, priređivač teksta je Milan Topić. Scenarist i redatelj filma je rukovoditelj Dopisništva HRT-a u Mostaru Miljenko Karačić, snimatelj Dragan Tomić, a montažer Miljenko Kutle.

Cijeli film realizirala je ekipa iz HRT-ova Dopisništva u Mostaru u suradnji s urednikom Redakcije Religijske kulture HTV-a Mariom Ragužom.

Svakog ljeta tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na Kedžaru, na Vran-planini. Vjeruju da će njihove molitve biti uslišane. Divu Grabovčevu smatraju mučenicom.

Diva je bila katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Tome su se usprotivili u početku i njegovi roditelji jer je Diva bila za njih Vlahinja, a i Divin otac Luka.

No, mladi beg bio je uporan, pa je dobio dopuštenje svojih roditelja. Uz pomoć svojih kmetova Tahir-beg je ipak pronašao Divu na Vran-planini, a kad ga je ona još jednom odbila, od bijesa ju je usmrtio nožem. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Na njezinu grobu danas stoji brončani spomenik kipara Kuzme Kovačića.

Kroz igrane scene članova KUD-a „Hrvatska sloga“ iz Rame i svjedočenja svećenika, povjesničara i hodočasnika ispričana je priča o životu i mučeništvu nevino stradale djevojke i priča o vječnom sukobu dobra i zla, svjetlosti i tame na ovim prostorima.

Kopirati
Drag cursor here to close