Religija i politika

U Mostaru predstavljena knjiga 'Zlato i tamjan...' Drage Bojića

Kultura / Flash | 26. 07. 2016. u 07:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige "Zlato i tamjan - kritički osvrti na politiku i religiju", autora bosanskoga franjevca, teologa i publiciste Drage Bojića upriličeno je u ponedjeljak navečer u Mostaru.

Knjiga, kako kaže Bojić, sadrži izabrane tekstove i intervjue koji su objavljivani od 2010. do 2016. u različitim tiskanim i digitalnim medijima.

''Izabrani tekstovi i intervjui su kritika društveno-političkih i religijsko-crkvenih fenomena'', kazao je autor, naglasivši kako su u nastanku tekstova i knjige važnu ulogu imali njegovi razgovori i razmjena mišljenja s prijateljima.

Osim Bojića, o knjizi su govorili Senad Pećanin te Viktor Ivančić koji je u predgovoru knjige napisao kako se kod autora ne radi samo o raskrinkavanju nacionalizma, nego i o punoj svijesti o tome da je "nacionalna mobilizacija najčešće paravan za golu kapitalističku eksploataciju".

''On upozorava, primjerice, da iz crkvenih krugova izostaje 'ozbiljnija i temeljitija kritika političkih i ekonomskih centara moći koji su izravno odgovorni za siromaštvo', ti krugovi svojom šutnjom 'podržavaju izrabljivačke neokapitalističke politike''', ističe Ivančić.

Autor knjige je sredinom 2013. godine smijenjen s mjesta glavnog urednika "Svjetla riječi", a po Ivančićevu mišljenju, smijenjen je zbog izgovorene riječi, jer je u jednome intervjuu, između ostaloga, progovorio o institucionalnoj zloupotrebi religije.

''Drago Bojić, kao izdanak najčasnije tradicije, nosi i ulogu i usud angažiranog intelektualca, predstavnika sorte koja gotovo da je izumrla. Takav ne može ne biti u sukobu s vlašću; takav ne može ne pružati otpor; takav dovodi u pitanje postojeći poredak i upušta se u radikalnu kritiku stvarnosti; takav je spreman žrtvovati vlastiti komoditet da bi se, svojim glasom, borio za bolje društvo…Paradoks, i to paradoks koji nas dugoročno jedino zanima, leži u tome što je, odbijajući prihvatiti silom nametnute norme i povinovati se oportunističkoj stihiji kolektiva, njegova osobna borba od najveće kolektivne važnosti'', ističe Ivančić u predgovoru knjige.

Knjiga je izašla u izdanju Centra za kritičko mišljenje i portala "Tacno.net".

Kopirati
Drag cursor here to close