Narodna biblioteka

U Mostaru predstavljanje književne Hercegovine i srpskih pisaca u BiH

Kultura / Flash | 19. 11. 2015. u 21:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnoj biblioteci Mostar u četvrtak su promovirane dvije knjige Dijane Hadžizukić: "Književna Hercegovina" i "Prilozi proučavanju srpske književnosti u BiH".

Po riječima autorice, u prvoj knjizi (Književna Hercegovina) govori se o književnicima i pjesnicima koji se na neki način, rođenjem, djelom ili na neki drugi način vezuju za Hercegovinu, dok druga knjiga govori o piscima koji su stvarali i koji su rođeni u BiH, a pripadaju srpskoj književnosti.

"To nisu sintetske knjige, nisu monografije nego različiti tekstovi koje sam pisala u nekih posljednjih pet, šest godina. Neki su objavljeni ranije i pročitani na znanstvenim skupovima diljem regije, drugi su napisani za knjigu i prvi put se objavljuju. To je ustvari neki pokušaj sabiranja rada u proteklih dvije, tri godine, šta je to na čemu sam radila i čime sam se bavila", kazala je Hadžizukić u izjavi za novinare.

Govoreći o značaju knjige "Književna Hercegovina", promotorka Lejla Žujo-Marić istaknula je kako ta knjiga uzima Hercegovinu kao kulturni prostor i proučava pisce i književne pojave u okviru prostora i njegovih značenja.

"Ova knjiga nudi nam jedinstven presjek pojava u književnoj Hercegovini tako da se u takvoj književnoj Hercegovini proučava književno djelo Hamze Hume, Svetoraza Ćorovića, Alekse Šantića i dr. Ono što je još bitno jeste da ona proučava i različit opseg žanrova koji su nastajali u ovom prostoru", istaknula je Žujo-Marić dodavši da je od posebne važnosti što se u toj knjizi ustanovljava kontinuitet književnog života u Hercegovini.

Knjiga "Prilozi proučavanju srpske književnosti", po riječima Lejle Žujo-Marić, kroz jedan stogodišnji kontinuitet posmatra aktivnosti i način pisanja srpskih pisaca u bh. književnosti, nastojeći da pokaže specifičnosti te poetike u okviru integralne bh. književnosti. Osim mr. sc. Lejle Žujo-Marić, u promociji je sudjelvala i doc. dr. Selma Raljević.

Kopirati
Drag cursor here to close