Vjerska manifestacija

U Mostaru počeli Dani mevluda i zikra 2014.

Kultura / Flash | 18. 04. 2014. u 20:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najstarija kulturno - vjerska manifestacija u Hercegovini, 'Dani mevluda i zikra', koja počinje u petak, 18. travnja, ove godine imat će deset kulturno - vjerskih programa.

Manifestacija je otvorena koncertom ilahija i kasida, a održala se u organizaciji Rijaseta IZ u BiH, Tarikatskog centra BiH, Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ Mostar, BZK Preporod - Mostar, Karađoz-begove medrese i Islamskog kulturnog centra Mostar. Nastupili su zbor El-Kamer i zbor Karađoz-begove medrese.

Manifestacija je reaktivirana tradicija oslonjena na bogumilsko, a kasnije i sufijska okupljanja na vrelu Bune i Blagajske tekije. Tradicija je zbog društveno - socioloških okolnosti prekinuta 1925. godine, a reaktivirana 1974. pod nazivom 'Derviški mevlud na vrelu Bune'.

Od tada ovom najmasovnijem okupljanju vjernika u Hercegovini pridruživani su i drugi kulturno - vjerski sadržaji: promocije knjiga, tribine, večeri učenja Kur'ana itd.
Na tribini 24. travnja o znanstevnom radu Mustafe Ejubovića - Šejh Juje govorit će dr. Enes Ljevaković i mr. Dino Maksumić. Večer Kur'ana najavljena je za 25. travanj poslije akšam namaza u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju.

Gost predavač bit će Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja veleposlanstva Republike Turske u Bosni i Hercegovini. Tradicionalno okupljanje učenika bosanskohercegovačkih medresa u avliji tekije bit će održano 28. travnja na vrelu Bune poslije akšam namaza. Književna večer sa akademikom Enesom Karićem održat će se u Narodnom pozorištu Mostar 05. svibnja.

U povodu Dana džamija, 07. svibnja, planirana je posjeta džamijama u Gacku i učenje mevluda u džamiji Hadži Alibega Lafe u Mostaru. Dan pobjede nad fašizmom, 09. svibanj, proteći će u znaku sjećanja na ubijene oficire i vojnike u zgradi komande IV korpusa Armije RBiH.

Okupljanje šejhova i derviša počet će 09. svibnja na zikru u Koski Mehmed-pašinoj džamiji poslije ikindije namaza. U večernjim satima oni će u avliji tekije do sabah namaza idućeg dana održati medžlisi-zikr. Središnja manifestacija "Dani mevluda i zikra" počet će 10. svibnja u 11 sati ispred Blagajske tekije.

Kopirati
Drag cursor here to close