Esma Šabić Čevra

U Mostaru otvorena izložba za praznik nježnijem spolu

Vijesti / Politika | 07. 03. 2015. u 12:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U relativno kratkom razdoblju Esma Šabić Čevra se široj kulturnoj javnosti predstavila u dva navrata. Nakon samostalne izložbe u listopadu prošle godine u galeriji Centra za kulturu Grada Mostara ponovo se predstavila samostalnom izložbom iz ciklusa Mediteran nastavljajući istraživati i nadograđivati omiljenu temu. Izložba predstavlja jedini kulturni sadržaj u gradu posvečen pripadnicama nježnijeg spola a upravo intenzivni kolorit korespondira za cvijećem kao simbolom ovog praznika. Autorioca se predstavila sa tridesetak radova koji su nastali tijekom posljednje dvije godine.

O svojim impresijama je je govorio književnik i novinar Dragan Marijanović koji je između ostalog kazao: ‘’Sve je živo I sve pulsira na njezinim slikama. Bilo da je slikala kao da svoju stvarnost doživljava posmatrajući je iz neobične perspektive vodene dubine ili pak neke visoke I daleke sinoptičke ili satelitske pozicije, bilo dakle otkud se može sagledati ljepota I raznolikost širokih koloritnih reljefa “Čarobnog juga” kojemu pripadamo, ali ga ne stižemo zamjećivati I uživati u njegovim darovima.''

Esma Šabić Čevra , baš kao I njezino slikartsvo je neobična I draga pojava u bogomdanoj vedrini našega “Mediteranskog brevijara”, kako ga je nazvao matvejević; I ona se sa svojim slikarskim promišljajima I koloritnim rješenjima izvanredno uklapa u bolju stranu naše stvarnosti koju, pritisnuti težinama vlastitih života sve manje Na slikama apstraktnog određenja autorica materijalizuje svoje osječaje, a intenzivne kamelonske boje govore da je riječ o osobi akcentirane senzibilnosti I temperamenta.

U obračanju na otvaranju izložbe novinar i publicist Zlatko Serdarević je kazao da je njena slika potpuno pročišćena od figuracije, ali bez obzira na taj privid možda je ipak najviše oslikava.

‘’Moja projekcija I vizija Esminog slikarstva u cjelini je ovapločena u irealnom svijetu. Može se barem naslutiti, ako se ne smije strogo potvrditi, da je Esma imala posebnu moć upiti džemru iznad užarenog hercegovačkog kamenjara za ljetnih žega, kroz koju je dječijim očima posmatrala okolni materijalni I figuratvni svijet ali sad potpuno deformiran jer su oblici izgubili svoje forme I oblike, a sav kolorit mediteranskog krajolika se čudesno isprepleo čineći potpuno nov irealni svijet u cikličnom nastajanju i nestajanju, ali uvijek u novim fluidno rastočenom plazmama’’, naglasio je Serdarević.

Esma je osebujna pojava na likovnom obzoru Mostara. Autentičnost njenih uradaka je očita što govori da je riječ o ozbiljnom umjetniku naglašenog talenta. Do sada je sudjelovala ne nekoliko likovnih kolonija u Počitelju, Požarevcu i Leposaviću na Kosovu. Iza sebe ima nekoliko samostalnih izložbi i sudjelovanje na kolektivnim postavkama. Ove godine će kao jedina umjetnica iz BiH sudjelovati na likovnoj koloniji u Turskoj

Kopirati
Drag cursor here to close