Galerija Aluminij

U Mostaru otvorena izložba "Tragovi" Renate Papišta

Kultura / Flash | 25. 11. 2015. u 07:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalna izložba crteža i grafika "Tragovi", sarajevske grafičarke Renate Papišta otvorena je u utorak u Galeriji "Aluminij" u Mostaru.

''Izložba je sastavljena od dva ciklusa kojima se bavim već dugi niz godina. Jedan ciklus problematizira motiv čovjeka, odnosno tragove koji ostaju na čovjeku i koje on ostavlja, dok je drugi ciklus vezan za more i njegove promjene'', kazala je, u izjavi za Fenu, Popišta, čije su grafike rađene u tehnikama linogravure, intaglia i drvoreza, a crteži na različnim vrstama papira.

Autorica naglašava kako su joj "tragovi" u tom smislu veoma zanimljivi te da je oni i pokreću.

U svom osvrtu na Tragove, povjesničarka umjetnosti Ema Mazrak, zapisala je kako postav, u cijelosti, pokazuje zrelost u idejnomu i u izvedbenomu smislu, slobodu u interpretaciji kroza eksperiment i originalnost u metaforičkomu pristupu i kontekstualiziranju teme, medija i značenja.

''Motivi mora ili čovjeka, nastali u potrazi za bilježenjem onoga što jest, u promjeni, u trenu, govore nam o gotovo opsesivnomu istraživanju usmjerenomu na prasuštinu, bitak, vrijeme i transformaciju. S oba ova otvorena i nedovršena ciklusa problematizira se postojanost traga, kao i tematiziranja, ali i refleksije koju on ostavlja na nama. Promatrajući ove radove, uočavamo dosljednost i otvorenost u izrazu, vitalizam, lakoću rukopisa, ritmizaciju i prozračnost ploha. Ono što nas najviše dotiče istinski su tragovi prolaznosti i vječnosti koji su upleteni u tkivu radova, koje želimo, a ne možemo dokučiti, već samo, kao nijemi promatrači, bilježiti njihovo postojanje'', istaknula je Mazrak.

Renata Papišta je rođena u Sarajevu 1981. godine, gdje je 2006. završila dodiplomske, a 2009. i poslijediplomske studije na odjelu Grafika Akademije likovnih umjetnosti, u klasi prof. Dževada Hoze. Sudionicom je brojnih bijenala, trijenala, festivala i kolonija, ali i dobitnicom pet nagrada za grafiku i jedne za crtež. Bila je i mentoricom na međunarodnim radionicama umjetničke grafike u Sloveniji i u Makedoniji. Bavi se eksperimentalnom grafikom / site-specific formom, crtežom, fotografijom i drugim medijima. Članicom je Udruge likovnih umjetnika BiH, a s Dženitom Huseinović čini Tandem Roulettes. Zaposlena je kao viša asistentica na odjelu Grafika ALU Sveučilišta u Sarajevu. Živi i stvara u Sarajevu. U proteklih dvanaest godina djelovanja ostvarila je čitav niz zapaženih samostalnih i interaktivnih izložbi u BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Hrvatskoj i Srbiji te sudjelovala na skupnim izložbama u Austriji, BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Japanu, Kanadi, Litvi, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj.

Na mostarskoj izložbi predstavljeno je više od trideset njezinih radova.

Otvorili smo izlobu grafika i crtea zapaene sarajevske grafiarke Renate Papita. Vie o postavu Tragovi, koji u...

Posted by Galerija Aluminij on 24. studeni 2015
Kopirati
Drag cursor here to close