Sjećanje na genocid

U Mostaru otvorena izložba ''Kad je vrijeme stalo''

Kultura / Flash | 11. 07. 2017. u 20:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba fotografija "Kad je vrijeme stalo", u okviru koje su prikazani satovi i drugi osobni predmeti žrtava pronađenih u masovnim grobnicama otvorena je u Centru za kulturu Mostar, povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izložba autora Muje Begića, koji se preko dva desetljeća bavi istraživanjem zločina protiv čovječnosti i akademskog produkt dizajnera Edisa Vojića, večeras je otvorena u organizaciji Muzeja Hercegovine u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto 2017", s ciljem senzibiliziranja javnosti o patnjama žrtava i suočavanja s prošlošću.

"Cilj ove izložbe je da senzibiliziramo javnost o genocidu, žrtvama, patnji kroz jedan potpuno drugačiji način, kroz fotografije žrtava, kroz fotografije satova, koji su, zapravo, stali u vrijeme kada je najveći broj žrtava i ubijen", kazao je Begić.

Cilj je, kako ističe, ovom izložbom vrijeme nastaviti uz sjećanje i pamćenje na žrtve jer, kako ističe, vrijeme nije stalo, javlja Anadolija.

"Ovim želimo odati dužni pijetet i poštovanje prema žrtvama i zapravo produžiti na neki način sjećanje i pamćenje na te žrtve“, naglasio je Begić.

Najveći broj fotografija, kako ističe, nastao je pri iskopavanju posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici Tomašica, ali i drugih grobnica širom bosanske Krajine.

Posebno važnim smatra činjenicu da je ovu izložbu s njim radio mladi produkt dizajner Edis Vojić, jer, kako naglašava, veoma je značajno da i mladi ljudi uzmu učešće u sjećanju i pamćenju, dokumentiranju i istraživanju zločina i genocida počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Premda je povijest učiteljica života, kako je naglasio, ona neće ničemu naučiti ako se pred njom budu zatvarale oči, stoga, ističe, da je ova izložba ujedno i poruka mira, potrebe za suživotom i nade u bolju budućnost.

Direktor Muzeja Hercegovine, Asim Krhan, ističe kako je izložba fotografija autora Muje Begića i akademskog produkt dizajnera Edisa Vojića od velikog značaja za čitavu regiju.

"Izložba je dio znanstveno-istraživačkog rada, što joj daje jednu dimenziju i to je najbolji odgovor na negiranje genocida koje je prisutno i danas. Izložba sama po sebi daje priliku da izrazimo suosjećanje sa žrtvama. Ona sama po sebi govori da je cjelokupni teritorij Bosne i Hercegovine imao elemente genocida, mada je Haaški tribunal presudio samo Srebrenicu. Naravno, svaka ovakva izložba poziva na traženje nestalih, jer ima još puno njih koji se trebaju pronaći", kazao je Krhan.

Izložba je dio znanstveno-istraživačkog projekta dokumentiranja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine.

Do sada je bila postavljena u Bihaću, Sarajevu i Zagrebu, a posjetitelji u Mostaru imaju je priliku pogledati u Centru za kulturu Mostar kroz sljedećih sedam dana.

Kopirati
Drag cursor here to close