Najava izložbe

U Mostar stigao bik Vojina Bakića

Kultura / Flash | 03. 03. 2015. u 12:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, u Galeriji kraljice Katarine Kosače, 5. ožujka 2015. u 19 sati, otvara se retrospektivna izložba Vojina Bakića ''Svjetlonosne forme''.

Tim povodom danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili Danijel Vidović, ravnatelj HD HS Kosača, Nataša Ivančević, kustosica izložbe, MSU Zagreb i Ana Martina Bakić, koautorica likovnog postava i suradnica na izložbi, kiparova unuka.

Izložba u organizaciji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti gostuje u Mostaru kao rezultat suradnje MSU-a i Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosača, te financijske podrške Zaklade Hrvatska kuća – Croatia House, Grada Mostara i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Izložba je prije Mostara, gostovala u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, potom u Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, a u svibnju gostuje u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.

Gostovanjima se obilježava stota godišnjica rođenja Vojina Bakića i nastavlja se predstavljanje najviših dosega hrvatske umjetnosti u inozemstvu, te intenzivnije povezuje sa srodnim muzejskim institucijama u gradovima susjednih država.

Izložba u Mostaru ostaje otvorena do 19. travnja 2015.

Prijenosom izložbe publika BiH će se po prvi puta upoznati s dosezima njegova cjelokupna, 50-godišnjeg bogatog stvaralaštva. Djelovanje Vojina Bakića obuhvaćalo je područje tadašnje Jugoslavije, te se u modernizaciji izraza koje je uveo u područje skulpture i spomeničke plastike, mogu iščitati globalne pojave modernizacije koji su bili prisutni na cjelokupnom području socijalističke Jugoslavije.

Vojin Bakić (1915-1992), jedan je od najznačajnijih predstavnika hrvatskog kiparstva modernizma 20. stoljeća koji je nepravedno bio zapostavljen u posljednjim desetljećima. Bio je umjetnik velike stvaralačke energije te je realizirao veliki broj radova iznimne umjetničke kvalitete.

Na izložbi u Mostaru, biti će izloženo 150 radova, od toga 100 skulptura iz svih stvaralačkih ciklusa, crteži, skice, makete spomenika, fotografska uvećanja, te audio i filmska građa. Kroz njegovo djelo istodobno se mogu iščitati i društveno-političke prilike u kojima je stvarao, ali i životna priča osebujnog umjetnika.

Kopirati
Drag cursor here to close