Izložba

U Mostar stigao ''Arhipelag'' Stipe Nobila: Da poživim i 120 godina, ne bih prestao stvarati

Kultura / Kazalište | 15. 09. 2017. u 06:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u četvrtak u Galeriji Aluminij otvorena izložba hrvatskog akademskog slikara Stipe Nobila.

Riječ je o izložbi ukupno 27 djela, uokvirenih imenom Arhipelag, koja će biti dostupna za besplatno razgledanje do kraja mjeseca rujna.

Izložbu ovoga slikara, kojemu su more i krajolik oduvijek bili privlačnim motivima koje slika svojim ekspresionističkim izričajem, između realnoga i apstraktnoga, zajednički su organizirali Galerija Aluminij, Filozofski i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru kao dio manifestacije Jesen na FPMOZ.

Ističući kako je Nobilo dostojan ove galerije, ali i kako je ova galerija dostojna Nobila, direktor Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka izložbu je proglasio otvorenom, dok je okupljene ljubitelje likovnosti pozdravio i novoizabrani rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić, još u ulozi dekana Filozofskoga fakulteta.

Ponesen emocijama, sam Nobilo obratio se publici, prisjetivši se 2003. godine, kada je posljednji put izlagao u Mostaru, i to upravo u Aluminijevoj umjetničkoj galeriji. Kazao je kako ga, kao slikara i čovjeka, određuje njegova sraslost s prirodom, ali i kako svojoj supruzi duguje i sreću i neugaslu stvaralačku iskru.

''Da poživim i 120 godina, ne bih prestao stvarati'', izgovorio je 72-godišnji autor čiji kist ne slika zimske motive.

Stipe je Nobilo rođen 1945. godine u Lumbardi, na otoku Korčuli (RH). Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu, u klasi prof. Ante Kaštelančića, a diplomirao je 1971. pri zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Šime Perića. Prvu je samostalnu izložbu priredio 1976. godine u Zagrebu, nakon čega su zaredale učestale prezentacije i radovi na restauratorskim i na kamenarskim zahvatima. Nobilo je, primjerice, klesao dekorativnu plastiku u prigodi obnavljanja važnih zdanja, poput osječke katedrale i zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt.

Zbiljsku emocionalnu podijeljenost između rodne Lumbarde i Zagreba, u kojemu je živio dvadeset godina, prekida 1987. godine, vraća se doma i odlučuje za neizvjesnu sudbinu profesionalnoga slikara. O njegovu je radu 2004. objavljena monografija, autora akademika Tonka Maroevića, a u pripremi je nova, čijim su autorima akademici Tonko Maroević i Luko Paljetak.

Kopirati
Drag cursor here to close