Kulturno naslijeđe

U Konjicu zatvoreni ''Dani europskog naslijeđa“

Kultura / Flash | 02. 10. 2014. u 10:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija 'Dani europskog naslijeđa', koju tradicionalno organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta, završena je jučer, prigodnom svečanošću u Bosanskoj sobi Doma kulture Konjic. Ovom prilikom brojnim gostima su se obratili federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan i načelnik Općine Konjic Emir Bubalo, koji su izrazili zadovoljstvo što je Konjic jedan od gradova domaćina ove manifestacije.

"'Dani europskog naslijeđa' je manifestacija koju je 1991. godine utemeljilo Vijeće Europe, uz podršku Europske zajednice u Starzburu. Cilj je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kuturna naslijeđa europskih zemalja dio ukupnog kulturnog naslijeđa. Zadovoljstvo nam je što ove godine, kroz 'Dane europskog naslijeđa', možemo prezentirati i kulturno-povijesnim naslijeđem izuzetno bogatu konjičku regiju", istaknuo je ministar Kaplan.

Prezentiran je i film o konjičkom drvorezbarstvu, koji je Federalno ministarstvo kulture i sporta pripremilo za potrebe nominacije ovog umjetničkog zanatstva za UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Tradiciju drvorezbarstva, po čemu je ova regija naročito poznata, posebno njeguje obitelj Nikšić iz Konjica. O izradi ručno rezbarenog namještaja i suvenira, po čemu je Konjic prije Drugog svjestkog rata bio posebno poznat, govorio je Adem Nikšić.

U sklopu manifestacije 'Dani europskog naslijeđa' organiziran je i program 'Mladi i naslijeđe', a ovogodišnji domaćini učenicima osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH bili su Srednja škola Jablanica i Omladinski klub 'Pod istim suncem'. Tema ovogodišnjeg programa za mlade bila je 'Dekorativna umjetnost u Bosni i Hercegovini', a na natječaj Federalnog ministarstva kulture i sporta je pristiglo više od 400 likovnih, literarnih i dokumentarističkih radova osnovaca i srednjoškolaca.

Svi učenički radovi posvjedočili su o iskrenoj posvećenosti i poznavanju kulturno-povijesnog blaga naše zemlje, a stigle su brojne grafike, crteži, makete, eseji, fotografije, videozapisi... U prostorijama Omladinskog kluba 'Pod istim suncem' postavljena je izložba radova, a najuspješnijim učenicima su, na prigodnoj svečanosti, dodijeljene diplome.

U Domu kulture Konjic otvorena je izložba o stećcima, pripremljena kao promotivna aktivnost za kandidaturu stećaka na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Izložbu o stećcima, koji posebno karakteriziraju konjičku regiju, predstavila je arheologinja Lidija Fekeža-Marinović.
Posjetitelji su imali priliku pogledati i video-rad o Jablanici, koji je nagrađen na manifestaciji 'Mladi i naslijeđe' 2012. godine. Bilo je govora i o tradicionalnoj pjesmi, sevdalinci, koje je interpretirala Mensura Bajraktarević, priopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Kopirati
Drag cursor here to close