Promocija

U Konjicu promovirane knjige o Turcima

Kultura / Flash | 18. 04. 2015. u 13:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Yunus Emre Enstitüsü Turski kulturni centar Mostar, uz podršku općine Konjic u petak su u prostorijama Galerije Narodnog univerziteta Konjic promovirane knjige 'Osmanska tolerancija' i 'Turci, istine i laži' autora dr. Senada Hasanagića.

Knjige je objavila izdavačka kuća 'Zalihica', a nakon Mostara i Jablanice, publici u Konjicu predstavio ih je sam autor Senad Hasanagić. Kako je kazao riječ je o njegovim dvadesetogodišnjim istraživanjima koja su dobila i znanstveno vrednovanje obranom magistarske i doktorske teze.

"Osmanska tolerancija svoje ishodište crpi iz islamksog učenja o ljudskim pravima definiranim Medinskom poveljom, prvim pisanim zakonom u povijesti čovječanstva", istaknuo je Hasanagić.

Bosansku Ahdnamu izdatu franjevcima Hasanagić smatra samo jednim od brojnih dokumenata koje su sultani izdavali na različitim teritorijima o pravima na vjeru, jezik, običaje i kulturu. Naveo je niz sličnih dokumenata ne samo na području Balkana već i Male Azije, te području Afrike.

Promociji knjiga 'Osmanska tolerancija' i 'Turci, istine i laži' prisustvovao je i direktor Yunus Emre Enstitüsü - Turskog kulturnog centra u Mostaru Yunus Dilber. Nakon promocije knjiga pisac iz Konjica Sadik Alić, uručio je poklone direktoru Yunus Dilberu, knjige za potrebe biblioteke Turskog kulturnog centra Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close