uspjeh

U Jajcu o mostarskom Pozorištu – vratiti mu dostojanstvo

Kultura / Flash | 30. 05. 2016. u 13:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodno pozorište Mostar dostojno je predstavilo svoj grad i svoj teatar u punoj sali Doma kulture u Jajcu, na otvorenju najstarijeg teatarskog festivala u BiH - 35. Kazališnih igara u Jajcu.

Zadovoljan je bio i direktor festivala Mevzudin Duranović, koji je nakon izvedbe predstave “Hotel Plaza” Narodnog pozorišta u Mostar u konkurenciji festivala rekao da, sudeći po reakcijama publike na predstavu, smatra da je festival počeo sjajno i da će tako ostati do kraja.

U vrijeme kada nam se postavljaju mnoga pitanja, a niko ne nudi odgovore, želio sam režirati jednostavnu predstavu, predstavu kakvu bih i sam volio gledati. Ako pričamo ko je koga ubio i zašto, onda da vidimo i ko je koga ljubio i zašto – rekao je nakon predstave u razgovoru na okruglom stolu Admir Glamočak, reditelj predstave “Hotel Plaza”.

Predstavu je režirao po tekstu američkog dramatičara Neila Simona. On u ovoj predstavi i igra, uz kolegicu iz Sarajeva Jasnu Žalicu, i glumce Narodnog pozorišta Mostar Amelu Kreso, Maju Zećo, Ajlu Hamzić, Emira Spahića, Sašu Oručevića i Emira Sejfića. Izvedba predstave bila je i prilika da se još jednom skrene pažnja na uvjete u kojima radi Narodno pozorište Mostar. Možda je na prvi pogled priča komedije “Hotel Plaza” jednostavna, ali je u isto vrijeme i angažirana.

Jasni Žalici je ovo bilo prvo igranje u Mostaru nakon njezine diplomske predstave 1991. godine. Mnogo se toga od tada promijenilo, rekla je, ali je nažalost Pozorište isto.

“Ako postoji neka misija ove predstave, onda je to da skrene pažnju na mnoge talentirane mlade kolege; njezina poruka je da je u najmanju ruku nepristojno glumce držati u takvim uvjetima i onda od njih nešto očekivati. U tom smislu čak i činjenica da smo u takvim okolnostima radili komediju jest angažirana”, kaže Žalica.

Je li, u tom smislu, “Hotel Plaza” projekt ili predstava? Glamočak kaže da je projekt u smislu dogovora koji je trajao godinu dana da Jasna Žalica i on dođu u Mostar i zajedno s kolegama iz Mostara naprave predstavu koja će malo više skrenuti pažnju na Pozorište i kazališnu situaciju u Mostaru.

“Kada sam razmišljao je li pametnije uzeti neki moderniji tekst koji će biti politički, društveno angažiran, onda sam pomislio da na taj komad oni koji mogu promijeniti sudbinu teatra u Mostaru sigurno neće doći, a na komediju možda i dođu, vjerojatno su se i oni željni nasmijati. I nismo pogriješili. Ovo je predstava koju smo igrali već nekoliko puta u mostarskom teatru i predstava se igra na kartu više. U tom smislu je to projekt. U predstavu ulažemo sve ono što mi umijemo, znamo i što mislimo da treba teatarskoj predstavi, ali izbor ovog teksta je što je to lagana, pitka komedija na koju smo zaboravili. Stalno smo u poziciji da neko nešto odlučuje, psuje, prijeti, grdi nas, ruži nas..., treba i takav tekst, naravno. Ali zašto ne i ovakav.

Moj razlog zašto se bavim glumačkim poslom danas je upravo neka od ovakvih predstava koje sam gledao prije 30 godina, i mnogo radije ću igrati u neangažiranim predstavama u kojima ću uživati sa svojim kolegama i za koju ću osjetiti da imam povratnu reakciju iz publike, nego u nekim predstavama koje će me baciti u još veći očaj i ne ponuditi nikakav odgovor na još jedno od svih postavljenih pitanja koja ja već imam sam sa sobom i sa društvom oko sebe. Kazalište jeste drugorazredna realnost – omogućimo ljudima da dva sata pobjegnu iz te realnosti, nasmiju se, smijeh je lijek, kažu... Prema tome, kud ćete veći projekt nego na dva sata izliječiti ljude. Mi smo odmah poslije predstave imali reakcije publike, ljudi su se zahvaljivali na finoj glumačkoj igri, lijepoj i zanimljivoj priči, na toliko vremena smijeha...”, rekao je Glamočak.

Cijeli naš ansambl je bio jedno, svi smo bili tu jedni za druge u cijelom procesu rada na predstavi, istaknula je na okruglom stolu glumica Maja Zećo, koja je za ulogu u ovoj predstavi osvojila Veliku lisku za najbolju glumicu na 13. međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska”.

Iako je ovakvih komedija u bh. teatarskoj produkciji jako malo, u razgovoru s kolegama na Sterijinom pozorju, Glamočak kaže da trenutno većina radi upravo komedije i vodvilje. Nakon Jajca, mostarsko Pozorište je predstavu “Hotel Plaza” igralo u nedjelju navečer u dvorani Kulturno - sportskog centra Bugojno, koji je nakon dugo vremena ugostio profesionalnu teatarsku kuću.

Kopirati
Drag cursor here to close