Kultura i povijest

U Jablanici i Konjicu Dani europskog naslijeđa

Kultura / Flash | 30. 09. 2014. u 11:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalnom dodjelom povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, u Jablanici je otvorena manifestacija Dani europskog naslijeđa koju tradicionalno organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Kovačka radnja 'Jozeljić' (Očevije), načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini, UNESCO ured u Sarajevu i Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa u Bihaću ovogodišnji su laureati, a na prigodnoj svečanosti u Omladinskom klubu 'Pod istim suncem', povelje je dobitnicima uručio federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

Ministar Kaplan je izrazio zadovoljstvo što su gradovi domaćini Dana europskog naslijeđa ove godine Jablanica i Konjic, koji se, kako je istaknuo, mogu pohvaliti bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem i nesebičnom brigom da se ono očuva.

U Omladinskom klubu 'Pod istim suncem', u prisustvu velikog broja gostiju, otvorena je i izložba o stećcima, pripremljena kao promotivna aktivnost za zajedničku kandidaturu stećaka na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. U sklopu Dana europskog naslijeđa danas je organiziran i stručni skup 'Kulturno-povijesno naslijeđe i razvoj lokalne zajednice, na kojem su govorili stručnjaci iz oblasti zaštite i revitalizacije kulturno-povijesnog naslijeđa, muzeologije, marketinga i menadžmenta.

Prisutnim gostima su se obratili načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Lidija Mićić, eksperti Federalnog ministarstva kulture i sporta, Mirela Šečić i Nusret Čolo, te rukovoditelj UNESCO-vog ureda u Sarajevu Siniša Šešum. Stručnjaci su razmijenili mišljenja o utjecaju zaštite i promoviranja kulturno-povijesnog naslijeđa na gospodarski i društveni razvoj, prije svega lokalne zajednice.

Gosti skupa su imali priliku pogledati i promotivni film o konjičkom drvorezbarstvu koji je Federalno ministarstvo kulture i sporta uradilo za potrebe kandidiranja konjičkog drvorezbarstva na UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Ovom prilikom su promovirani godišnjak Zavoda za zaštitu spomenika 'Naše starine' u kojem je prezentiran rad Zavoda na zaštiti spomenika i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa u poslijeratnom razdoblju, te Zbornik radova 'Dana europskog naslijeđa 2012/2013'. U okviru obilježavanja Dana europskog naslijeđa, tradicionalno se organizira i program 'Mladi i naslijeđe', u kojem sudjeluju osnovne i srednje škole Federacije BiH.

Izložba najuspješnijih učeničkih radova o temi 'Dekorativna umjetnost u Bosni i Hercegovini' bit će postavljena danas u prostorijama Omladinskog kluba 'Pod istim suncem' u Jablanici, a bit će dodjeljene i diplome učenicima i priznanja nastavnicima. Program manifestacije Dani europskog naslijeđa bit će nastavljen i u srijedu u Konjicu, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close