Slavni filozof

U Grčkoj možda pronađen Aristotelov grob

Kultura / Flash | 26. 05. 2016. u 19:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjeveru Grčke možda je pronađen grob slavnog grčkog filozofa Aristotela, rekao je u četvrtak jedan grčki arheolog, na konferenciji u Solunu posvećenoj tom filozofu.

"Postoje jake indikacije da smo pronašli njegov grob", rekao je Kostas Sismanides, a prenijela je grčka televizija.

Aristotelovo vjerojatno posljednje počivalište nalazi se u gradu u kojem je rođen - drevnoj Stagiri, na istočnoj strani poluotoka Halkidike u blizini grada Olimpiade.

Stanovnici Stagire donijeli su Aristotelov pepeo u njegovo rodno mjesto nakon njegove smrti 322 prije Krista u južnom gradu Chalkidi i položili ga u zgradi u obliku potkove, rekao je arheolog.

Sismanides vodi iskapanja u Stagiri od 1996.

Podsjetimo, Aristotel je bio grčki filozof i naučnik rođen u makedonskom gradu Stageira na Halkidikiju, na sjevernoj periferiji antičke Grčke. Sa sedamnaest godina je stupio u Platonovu Akademiju gdje je bio do Platonove smrti (dvadeset godina). Nakon akademije, poziva ga kralj Filip Makedonski na dvor i Aristotel postaje odgojitelj Aleksandra Makedonskog (velikog).

Kada se vratio u Atenu osnovao je školu u šetalištu Likea koja je poznata kao "Peripatetička škola", po grčkoj riječi peripatos-šetnja.

Za Aristotela, najveće dobro je sreća. Ona ovisi od naših umnih sposobnosti. Tvrdio je da je najveća vrlina sredina između dvije krajnosti. Učenje o vrlini Aristotel je izložio u svom djelu Nikomahova etika gdje je polazio od onoga u čemu se svi ljudi slažu, a to je da je cilj ljudskog života ili blaženstvo, koje nije površni hedonizam, niti materijalno bogatstvo ili slava, već je sreća ili blaženstvo - dobro po sebi ili samovrijednost.

Kopirati
Drag cursor here to close