Istok i zapad

Turske melodije odzvanjale središtem Mostara

Kultura / Glazba | 22. 03. 2016. u 21:53 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji konzulata Republike Turske i Turskog kulturnog centra 'Yunus Emre' Mostar, uz sponzorstvo Ziraat banke, u utorak navečer je poznati solista Turske radio televizije, Tahir Aydogdu uz sudjelovanje Mostarskog simfonijskog orkestra, u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana kosače u Mostaru, na kanunu priredio nesvakidašnji koncert za pamćenje, javlja Agencija Anadolija.

Solist Tahir Aydogdu je izveo nekoliko numera iz klasične turske glazbe, dok je Mostarski simfonijski orkestar, zajedno s izvođačima na sazu, odsvirao koncert turskog skladatelja Ferid Alnara.

Osim navedenih, Aydogdu i orkestar pod dirigentskom palicom Damira Bunoze izveo je i druge poznate melodije iz klasične turske glazbe.

Žičani instrument, kanun, jedan je od važnijih instrumenata klasične turske glazbe i instrument je koji zahtjeva veliko umijeće i zauzima važno mjesto u turskoj glazbi, a koji je za vrijeme vladavine sultana Mahmuda II (1818-1839) u Istanbul donio glazbenik iz Damaska, Omer Efendi.

Konzulica Republike Turske u Mostaru, Ajše Selcan Sanli je kazala kako je ovaj koncert od velikog značaja, jer po prvi put u gadu na Neretvi svira turski solista na tradicionalnom orijentalnom instrumentu i sa simfonijskim orkestrom Mostar.

"Ova glazba je mješavina Istoka i Zapada. Svrha ovog koncerta je da turski umjetnik predstavi orijentalnu glazbu, a simfonijski orkestar zapadnjačku, čime dobivamo nevjerojatan spoj kultura Istoka i Zapada", pojasnila je konzulica Selcan Sanli.

Da se radi o nesvakidašnjem koncertu potvrdio je svojim dolaskom i veleposlanik Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay.

"Ovo je divno, jer je ovo kombinacija turske tradicionalne instrumentalne glazbe s glazbom u Mostaru. Raduje me što vidim veliki broj posjetitelja i jako sam sretan što možemo doprinijeti kulturnoj sceni Mostara", kazao je veleposlanik Erginay.

Stoga je posebnu zahvalu iskazao Generalnom konzulatu Republike Turske u Mostaru i Turskom kulturnom centru 'Yunus Emre' iz Mostara zbog organiziranja ovoga koncerta.

"Moja obitelj nosi korijene iz Hercegovine i ovo mjesto je jako blisko meni i mome srcu. Svaki put kad imam priliku, rado dođem u Mostar", kazao je veleposlanik Erginay za Anadoliju.

Stoga ga raduje i činjenica da će u nadolazećem razdoblju češće boraviti u gradu na Neretvi, gdje tijekom narednog mjeseca predstoje prestižne kulturne manifestacije 'Večernjakov pečat' i 'Mostarsko proljeće', ali i veliki gospodarski sajam od međunarodnog značaja.

"Mi se pripremamo za Međunarodni gospodarski sajam Mostar, jer smo ove godine zemlja partner, tako da ćemo imati i istaknuto mjesto i na sajmu", kazao je za Anadoliju.

"Na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2016. koji se održava u razdoblju od 12. do 16. travnja će biti zanimljivih sadržaja koji spajaju Istok i Zapad, kao što je to uradio večerašnji koncert", kazala je za Anadoliju direktorica sajma Dalfina Bošnjak, koja je večeras uživala u nesvakidašnjim arijama Istoka i Zapada u gradu na Neretvi.

Kopirati
Drag cursor here to close