Roman Ivice Đikića

Tri hrvatska naslova u utrci za nagradu Meša Selimović

Kultura / Kazalište | 15. 09. 2017. u 19:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Romani Daše Drndić, Ivice Đikića i Damira Karakaša ušli su u uži izbor za nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2016. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a hoće li ove godine laureat te najvažnije regionalne književne nagrade biti netko od hrvatskih pisaca čiji su romani objavljenih kod hrvatskog nakladnika bit će poznato u subotu 23. rujna.

Kako prenose mediji u BiH, odluku o tome koji su romani ušli u uži izbor za nagradu objavila je u petak u Tuzli predsjednica žirija književnica Adisa Bašić.

Za nagradu su nominirani romani "EEG" Daše Drndić (Fraktura, Zaprešić), "Beara" Ivice Đikića (Naklada Ljevak, Zagreb), "Sjećanje šume" Damira Karakaša (Sandorf, Zagreb), "Mađarska rečenica" Andreja Nikolaidisa (Buybook, Sarajevo) i "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine (Buybook, Sarajevo).

Nagrada Meša Selimović bit će dodijeljena u subotu 23. rujna, u sklopu 17. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis koji će se od 20. do 23. rujna održati u Tuzli.

Članovi žirija 17. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis su Adisa Bašić kao predsjednica, te članovi Hadžem Hajdarević, Slobodan Šnajder, Pavle Goranović i Mile Stojić.

Nagrada Meša Selimović, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini, jedna je od najvažnijih književnih nagrada za područje zemalja regije bivše Jugoslavije, a među dosadašnjim dobitnicima su Mirko Kovač, Ivica Đikić, Milorad Popović, Bekim Sejranović, Miljenko Jergović, Ludwig Bauer, Marinko Koščec, Faruk Šehić i Filip David.

Prošle godine, nagradu je dobio istaknuti hrvatski književnik Slobodan Šnajder za roman "Doba mjedi" (TIM Press, Zagreb).

Kopirati
Drag cursor here to close