Zlatni platan

Treći festival mediteranskog i europskog filma otvoren u Trebinju

Kultura / Film TV | 04. 08. 2015. u 06:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći festival mediteranskog i europskog filma otvoren je sinoć u Trebinju dodjelom nagrada "Zlatni platan" za izuzetan doprinos euro-mediteranskoj kinematografiji glumcima Petru Božoviću i Nedi Arnerić, umjesto koje je odličje preuzeo kolega Radoš Bajić.

Festival je otvorila slovenska glumica Savina Geršak, koja je rekla da je u Trebinje došla "po staru Savinu", koja je ostala u sjećanjima publike prije 30 godina.

Savini, koja je smatrana za jednu od najljepših glumica bivše Jugoslavije, sinoć je uručena "Izuzetna povelja Leotara" za poseban umjetnički pečat u mediteranskom filmu.

"Ovo nisam očekivala. Nemam riječi i zaista ste me iznenadili. Hvala vam", istaknula je Geršakova.

Petar Božović, doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, zahvaljujući za dodijeljenu nagradu za izuzetan doprinos euro-mediteranskoj kinematografiji, rekao je da bi došao u Trebinje i da ne prima nagradu.

"Trebinje je grad u kojem bih volio da živim", rekao je Božović, nakon što mu je nagradu uručila Geršak, što je pozdravljeno aplauzom trebinjske publike.

Iako nije bila u mogućnosti da dođe u Trebinje, okupljene je u Kulturnom centru Trebinje tonskim zapisom pozdravila laureat "Zlatnog platana" Neda Arnerić, u čije ime je nagradu primio redatelj i glumac Radoš Bajić.

Grad Trebinje je, uz Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Upravu za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji Ministarstva vanjskih poslova Srbije, ovogodišnji pokrovitelj festivala.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija rekao je da će se grad potruditi da bude dobar domaćin i da otvori "vrata i srce Trebinja".

"Neka ovih nekoliko dana prođe u dobrom druženju, kvalitetnim projekcijama, ali i idejama za nove filmske projekte, uz nadu da će bar neki od njih biti snimljeni u Trebinju", rekao je Ćebedžija.

Brojni filmski umjetnici iz regije družit se narednih dana sa domaćinima kako na sceni, tako i u nekoliko širom svijeta čuvenih vinarija.

Tijekom sedam festivalskih dana bit će prikazano dvadesetak filmova u nekoliko programskih cjelina: mediteranski film, europski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

U okviru svečanog otvaranja festivala prikazani su filmovi "Hercegovina" Ivana Čolaka i "Čudo neviđeno" Živka Nikolića, u kojem igraju ovogodišnji gosti – Savina Geršak i Petar Božović.

Kopirati
Drag cursor here to close