Široki Brijeg

Treći dan 'VI. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca'

Kultura / Flash | 07. 02. 2016. u 07:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treću večer zaredom nastavljen je molitveni program u sklopu obilježavanja 71. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Molitvu krunice u 17.30 predvodio je fra Dane Karačić, a svetu misu predslavio je fra Svetozar Kraljević u ime Kustodije hercegovačke franjevačke provincije u SAD-u i Kanadi gdje se trenutno nalaze 23 hercegovačka franjevca. On je inače dugo godina djelovao u toj Kustodiji.

Članovi Franjevačkog svjetovnog reda Široki Brijeg predvodili su pjevanje te čitali misna čitanja i molitvu vjernika.

Dodijeljene su i nagrade natječaja na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast odrasli. Prva nagrada pripala je glazbeniku Živku Ključi iz Mostara, koji je uglazbio pjesmu fra Umberta Lončara ‘Mrtva moja braćo’. Drugu nagradu dobio je bračni par Stanko i Lucija Zovko iz Pologa za zajednički rad ‘Pjesma o ljubavi’. Treća nagrada pripala je Ivanu Kraljeviću iz Širokog Brijega za uradak ‘Iz života istrgnuta stranica’.

U popodnevnim satima skupina je vjernika pješke stigla na Široki Brijeg. Hodočastili su iz Crnih lokava od spomenika svojim pobijenima do grobnice ubijenih franjevaca u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, povezavši simbolično time svoje pobijene i pobijene hercegovačke franjevce.

Molitveni program sutradan, u nedjelju, započinje u 16 satu molitvom kod ratnog skloništa, a nastavlja se u samostanskoj crkvi slavljenjem sv. mise zadušnice koju će, uz mnoštvo svećenika i puka Božjega, predslaviti provincijal fra Miljenko Šteko.

Kopirati
Drag cursor here to close