Festival u Neumu

Treća natjecateljska noć NAFF-a maštom obojila život

Kultura / Flash | 30. 06. 2015. u 10:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozitivan duh Međunarodnog festivala animiranog filma u Neumu nastavlja svoj put kroz natjecateljski dan. Lijepo vrijeme zasad je poslužilo, a izgleda i da zanimanje za ovu vrstu umjetnosti sve više raste. Izgleda da, što je društveno-politička situacija u državi lošija, to ljudi postaju gladniji onoga što oplemenjuje duh.

Sinoć je u natjecateljskoj konkurenciji NAFF-a prikazano deset filmova;
Večer je otvorio francuski film Moj Dom. Priča je to o sa više „osnovnih i idejnih misli“. S jedne strane, filmom dominira problem disfunkcionalnosti u obitelji, s druge pak (ne)snalaženje u očinskoj ulozi, dok opet, sa neke treće strane imamo klasičnu ljubavnu priču, ali i priču o nenadmašnoj ljubavi između majke i djeteta. Što u svoje toj drami radi vrana kao očuh,ostaje na svakome pojedinačno da zaključi.

Već drugi film, brazilski Castillo i Som, upečatljivim jezikom olovke priča o sukobima unutar sebe, o vječitoj borbi sa svojim nagonima, inatom, pa i ogorčenjem. Castillo se bori sa ogromnom ribom koja ga skoro ubije,no njegova obitelj to ne cijeni. Personifikacija je to cjeloživotne nutarnje borbe iz koje ne izlazimo uvijek kao pobjednici.

Ako se Castillo bori sam sa svojim nagonima i inatom, junakinja američkog filma Stvoritelj ocena, bori se sa vjetrenjačama. Mlada pilotkinja u viteškoj borbi za očuvanje života na zemlji.

Dva su filma sinoć na poseban način povezana. Radi se o japanskom Plave oči- priča o luci i belgijskom, Mehaničkom valceru. Oba filma, na različit, a opet tako jasan način progovaraju o otuđenosti suvremenog čovjeka. Čovjek današnjice postaje marioneta i rob, novca, ideologije, hedonizma ili nečeg trećeg. Krila i oslobođenje od okova, jedino može pronaći u povratku iskonu i radosti zbog malih stvari.

I ove su se godine posjetitelji Naff-a družili sa moldavskim Dji.- om; ove godine radnog naslova Dji. – smrt plovi. Naš junak i ovaj put uspjeva pobjeći smrti. Dji.-a lovi smrt, a lik iz nizozemske Haringe, lovi djevojku koja mu se sviđa. Nažalost, vrijeme će pokazati da je previše idealizirao i da savršena djevojka ima nimalo savršen zadah.

I kad smo kod idealiziranja, spomenuti ćemo još za kraj ovog osvrta na sinoćnje projekcije, španjolsku Vješticu. Zanimljiv je to film o vještici, zapravo usidjelici koja je vjerojatno zbog svoje usamljenosti u očima drugih vještica. Vještica koja žudi za pažnjom i ljubavi, mašta o idealnom frajeru, princu.

No, samo u bajkama od žabe dobivaš princa, realan život priušti drugačije stvari. Ili žabu umjesto princa ili pravog princa, ali onog koji ne traži princezu već gay principessu.

Početak četvrtog dana NAFF-a, obilježilo je zanimljivo predavanje Nedžada Begovića. Begović se osvrnuo na početke BH animacije te njene dosege danas. Od prvih koraka poznatog Zlatka Šešelja do Jurinka Rajiča i Midhata Ajanovića čiji je film „Point of Mouth“prikazan. Begović je prikazao i svoj film iz 1985., pod nazivom „EKG“. Poslije predavanja, panorame filmova te uživanje u suncu i moru. Već večeras, nove projekcije. Naff-ova filmska traka se nastavlja okretati.

Kopirati
Drag cursor here to close