Osuo po višegradu

Treba novi Andrić da vidi što je u tim glavama

Kultura / Flash | 26. 01. 2015. u 08:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica kaže kako mu je krajnji cilj od Višegrada napraviti sveučilišni grad, usprkos "primitivizmu i zadrtosti".

"Ovdje su pokušavali osam mjeseci da nas onemoguće da dobijemo papire i to još rade. To je nezapamćeno u povijesti i to traži svog novog Andrića da vidi što je u tim glavama i kakva se to kuha misao, koja ne dozvoljava da njihovoj djeci i rođacima u prednost dođe Univerzitet lijepih umjenosti. Mi smo jači od njih, mi ćemo to provesti", rekao je Kusturica Srni.

Najavio je kako će u listopadu biti otvoren Fakultet dramskih umjetnosti, a nakon toga i glazbene i likovne umjetnosti, tako da će Andrićgrad postati sveučilište, za što je potrebno četiri do pet godina.

"Kada akademija počne raditi, ovo će biti poprište za ozbiljnu glazbu i rock'n'roll. Ovdje ćemo ljeti praviti velike koncerte i to je glavna namjera, ali pošto Andrićgrad već obiluje seminarima, mi to dovodimo sada u fazu razvitka", rekao je Kusturica.

Kaže kako otok na kojem je sagrađen Andrićgrad osigurava eksluzivnost u pozitivnom smislu, a građevine određuju svijest onih koji su tu.

"Ta kulturološka misao koja je započeta na Mećavniku, bit će nastavljena ovdje jer glazbeni obrasci koji se poštuju na Mećavniku pravi su separatori. Tamo nema skorojevića i divljaka i oni bježe od toga. Izbor publike se vrši po glazbi onih čiji se koncerti ovdje održavaju. Mi se time i razlikujemo od općine Višegrad. Oni imaju najnižu razinu ukusa, a to su i potvrdili", rekao je Kusturica.

U komplesku Andrićgrada nalazi se Andrićev institut s pet odjela koja se bave poviješću, književnošću, orijentalistikom, filmom i medijima, a izgrađen je i studentski dom.

Kopirati
Drag cursor here to close