Intimistička drama

Tomislav Zajec dobitnik nagrade Marin Držić za 2014.

Kultura / Knjige | 27. 03. 2015. u 14:06 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada Marin Držić za 2014., koju hrvatsko Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog stvaralaštva, pripala je mladom dramskom piscu Tomislavu Zajecu za dramski tekst "Ono što nedostaje".

"Riječ je o suptilno napisanoj intimističkoj drami koja u svojem tematskom fokusu slijedi više priča - između ostalog i onu o homoseksualnoj ljubavi - koje često dovode do obiteljskih trauma", kazala je članica prosudbenog povjerenstva Jelena Miholjević čitajući obrazloženje na proglašenju dobitnika u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

"Rastakanja obitelji i propitkivanje funkcioniranja iste u ekonomski nesigurnim te moralno upitnim vremenima navelo je autora da svjesno razbije linearnost radnje, dodatno podcrtavajući minuciozno stvorenu atmosferu nesigurnosti i ranjivosti svojih likova", istaknula je Miholjević.

Zajec je zahvalio prosudbenoj komisiji koja je prepoznala njegov tekst kao "poticajan dramski tekst" te Ministarstvu kulture "na nagradi koja zaista znači puno za nas pisce, jer ne samo da na neki način promovira dramski tekst, već i promovira i podupire njegovu izvedbu".

Dobitniku je čestitao pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, koji je napomenuo kako se ta nagrada pod sadašnjim imenom dodjeljuje od 1991. ali da ona postoji od 1982., kada je prvi puta dodijeljena kao stimulacija ondašnjeg Sekretarijata za kulturu.

"U ta je tri desetljeća stvorila mnoga imena, ali ona je važna ne samo za dramskog pisca nego i za domaću dramu, koja je tako postala obavezni dio repertoara i nacionalnih i drugih domaćih kazališnih kuća", kazao je Stojsavljević.

"Zahvaljujući tome, mnogi autori koji bi inače ostali zaboravljeni, počeli su se izvoditi a prava dramska riječ prozborila je s naših pozornica", istaknuo je.

Stručno povjerenstvo nagrade koje su, uz Miholjević, činili Mario Kovač kao predsjednik i Helena Sablić-Tomić kao članica, drugu je nagradu odlučilo dodijeliti Ružice Aščić za dramski tekst "Košnice".

"Riječ je o poetski i vješto napisanoj drami prepunoj fino nijansirane čežnje, intimizma i lirike", kazala je Miholjević. "Krećući se prostorima stvarnosti, autorica propituje i načine predstavljanja intimnoga u tekstu, ali i prezentaciju vlastite slike u brojnim odnosima koji ga određuju", dodala je.

Treću nagradu ravnopravno su podijelila dva teksta, drama autora Denisa Peričića i Anite Peričić "Hiperborealni konj", "dramska epske širine koja precizno rekonstruira opskurni događaj iz austro-ugarske povijesti", te "Noćni život" autora Ivana Vidića, "ironičan prikaz mladenačkog buntovništva pisan s odmakom autsajdera koji se ne osjeća pripadnikom niti jedne generacije".

Stručno povjerenstvo tekstove je dobilo pod šiframa, ne znajući autore pojedinih djela, a pristiglo je ukupno 36 prijavljenih dramskih tekstova širokog raspona kvalitete.

"Gledano tematski, ovogodišnja konkurencija pokazala je zaokupljenost socijalnom tematikom uglavnom smještenom u obiteljsko okružje kojom se analizira duhovno i materijalno siromaštvo ne samo recentnog trenutka već i povijesno udaljenih kronotopa", kazala je Sablić-Tomić.

U uži izbor dramskih djela koja se ističu kvalitetom a koje povjerenstvo također preporuča za potencijalna buduća uprizorenja su i "Kašeta brokava" Elvisa Bošnjaka, "U plavom podrumu" Stjepana Nine Škrabeca, te "Pravi igrač" Beatrice Kurbel.

Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u iznosu od 40 tisuća kuna za prvu nagradu, 30 tisuća kuna za drugu, te za treću 20 tisuća kuna, a Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati u roku od dvije godine od objave Poziva postavljanje na scenu nagrađenih tekstova.

Ukoliko više tekstova dijeli nagradu, svi dobivaju puni iznos nagrade.

Svečana dodjela Nagrade Marin Držić tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani u Splitu. Ove godine to će biti 21. travnja, kada će dobitnicima biti uručene brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom Festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close