Obećanje iz kampanje

Titova bista s Pantovčaka odlazi u Kumrovec

Kultura / Flash | 18. 03. 2015. u 16:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Uredu Predsjednice Republike Hrvatske obavljena je primopredaja umjetničkih djela i ostalih artefakata zaostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje, što je ranije najavila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Sukladno odluci Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović navedena djela biti će predana na korištenje Muzejima Hrvatskog zagorja, priopćio je u srijedu Ured predsjednice.

Ona je dan ranije u Njemačkoj rekla da će Titova bista iz predsjedničkih dvora biti uskoro premještena na drugo mjesto.

"Tito je bio diktator", rekla je predsjednica na pitanje o Titovoj bisti, naglasivši kako će ona biti uklonjena iz predsjedničkih dvora i, kao umjetničko djelo, smještena na prikladno mjesto, vjerojatno u njegovu rodnom kraju.

Grabar Kitarović i ranije je najavila da će ukloniti Titovu bistu iz Ureda u kojem se nalazila i za vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Njezina najava naišla je na kritike dijela javnosti, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je zatražio od predsjednice da Titovu bistu da njegovu uredu.

Ured navodi da su stručno preuzimanje obavili Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, kustosica Tanja Brlek, v.d. voditeljica Muzeja Staro Selo Kumrovec i muzejski savjetnik Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu Davorin Vujčić.

Među više od stotinu predmeta koje je Ured predsjednice darovao Muzejima Hrvatskog zagorja je i bista Josipa Broza Tita, rad kipara Antuna Augustinčića, koja će od četvrtka biti izložena u Titovoj rodnoj kući u Kumrovcu, zatim još jedno gipsano poprsje, dva portreta, ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića.

Svečana primopredaja umjetničkih djela i predmeta iz ostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje najavljena je za četvrtak ujutro u Kumrovcu.

Dogovori o donaciji i posudbi iz Ureda predsjednike počeli su još u vrijeme bivšeg predsjednika Ive Josipovića, nakon njegova posjeta Kumrovcu, rekla je Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja za Hinu.

"Nismo opterećeni političkim konotacijama i od iznimne nam je važnosti što darovanim predmetima možemo obogatiti i revitalizirati zbirku predmeta Muzeja "Staro Selo" u Kumrovcu", rekla je.

Objasnila je kako je riječ o izboru predmeta iz Vile Zagorje, 105 predmeta, darova Josipu Brozu Titu iz Vile Zagorje koje je dobivao iz cijeloga svijeta.

Među njima su i egzotični artefakti iz Kine, Indonezije, Nepala, ali i s prostora cijele bivše Jugoslavije, predmeti iz tvornica poput kristalnih vaza, srebrnog bešteka te pet predmeta koji su dani Muzejima Hrvatskog zagorja u trajnu posudbu, među kojima je i Titova bista u mramoru.

Kopirati
Drag cursor here to close