Talijanski arheolozi pronašli kosti slavne Mona Lise?!
U samostanu u Firenci
OBJAVA: Srijeda, 18. srpnja 2012. 8:33
IZVOR: Večernji list
AUTOR: M.M.
Mopna lisa
0

Profesor Silvano Vinceti vjeruje kako su pronađene kosti ostatci Lise Gherardini koja je, vjeruju povjesničari, bila da Vincijev model za najpoznatiju sliku svijeta, a u samostanu je umrla 1542. godine

Talijanski arheolozi uvjereni su kako su pronašli tijelo Lise Gherardini, jedne od najpoznatijih žena svih vremena koju svijet poznaje pod imenom Mona Lisa.

Naime, u samostanu u Firenci u kojemu je La Gioconda, supruga bogatog trgovca svilom za koju se vjeruje da je bila model slavnom Leonardu da Vinciju, umrla 15. srpnja 1542. u 63. godini nakon što je po smrti svoga supruga, Francesca del Gioconda, postala redovnica, pronađene su kosti ženskog kostura, a daljnjom DNK analizom utvrdit će se pripadaju li Mona Lisi.

Lubanja, rebra i kralješci pronađeni su još prošle godine, ali iskapanja su se nastavila tek ove godine kada su arheolozi prikupili sredstva za daljnju potragu.

DNK iz pronađenih kostiju usporedit će se s DNK uzorcima Mona Lisine djece koja su pokopana u blizini i čiji ostatci su pronađeni puno ranije, donosi Daily Mail, a nakon toga forenzički modelari pokušat će rekonstruirati lice najpoznatijeg modela svih vremena i možda riješiti zagonetku misterioznog Mona Lisinog smješka.

Profesor Silvano Vinceti predvodi iskapanja u samostanu St. Ursula, a ako se pokaže kako su on i njegov tim pronašli ostatke La Gioconde, bit će to samo još jedan uspjeh u njegovoj karijeri. Naime, na sličan način Vinceti je prošle godine pronašao ostatke slavnog Caravaggia.

Iskopine samostana u Firenci posjetila je i Natalia Gucciardini Strozzi, daleka rođakinja Lise Gherardini koja je kazala kako je pronalazak kostiju njezinih predaka doživjela jako emocionalno te kako je sigurna da su arheolozi pronašli Lisino počivalište.