Veliki projekt

Svjetskom premijerom u Banovićima ''Hiljadarka'' sutra kreće u kino-distribuciju

Kultura / Flash | 09. 09. 2015. u 09:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film u kojem su uloge ostvarila istaknuta imena regionalne glumačke scene "Hiljadarka" reditelja Nenada Đurića, čije je pretpremijerno prikazivanje zabilježeno na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, od sutra kreće u kino-distribuciju.

Veliki projekt regionalne kino-distribucije počet će u Banovićima sa svjetskom premijerom filma, koja će osim glumačke i filmske ekipe ugostiti i političku i estradnu scenu cjelokupne regije.

Banovići nisu odabrani slučajno - to je naime glavno mjesto radnje u filmu, ali i mjesto gdje se ovo ostvarenje u cijelosti i snimalo u jesen prošle godine. Time će svjetskom premijerom filmska ekipa pokušati barem djelomično zahvaliti na svemu onome što su općina sa stanovnicima i RMU Banovići učinili za stvaranje filma "Hiljadarka" i to upravo na proslavi Dana općine.

''Banovići su bili sjajni. Bilo je predivno, bilo je prelijepo, osjećali smo se jako dobrodošlima. Ljudi koji su nas tamo prihvatili bili su jako dobri domaćini'', izjavio je glumac Milutin Mima Karadžić o snimanju filma u Banovićima, a glumica Aida Bukva Banoviće će ponajviše pamtiti "po hladnoći, jer se snimalo u studenom, po zajedničkim večerama, po snimanju od jutra, ali najviše po divnom gostoprimstvu i načinu na koji su tamo bili primljeni".

Uloge su ostvarili Branislav Trifunović, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Nikola Kojo, Milutin Mima Karadžić, Edhem Husić, Vlado Kerošević, Slaven Knezović, Vanesa Glođo, Željko Pervan, Armin Omerović...

Istoga dana film kreće i sa službenom kino-distribucijom u BiH, te će osim u Banovićima publika moći film pogledati i u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci, Zenici, Prijedoru, Višegradu, Busovači, Lukavcu i Živinicama. Nakon toga u tekućem i narednom tjednu bit će prikazan i u Mostaru, Bihaću, Gračanici, Srebreniku, Tešnju, Zavidovićima, Brčkom, Bijeljini, Kaknju, Visokom, Varešu, Vogošći i Žepču.

Tjedan dana kasnije, od 17. rujna komedija "Hiljadarka" sa službenom kino-distribucijom kreće i u kinima u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori uz prethodno organizirane svečane premijere u Zagrebu (15. rujna), Beogradu (17.rujna) i Novom Sadu (18. rujna). U Sloveniji film s kinodistribucijom kreće od 1. listopada.

Sve premijere ugostit će glavnu glumačku postavu filma.

Film je rađen u produkciji HEFT Production Agencije Sarajevo u koprodukciji sa Cineplanet, Federalna TV, HRT, Jadran film, Eurofilm Zagreb i RTCG.

Radi se o vrlo ambicioznom projektu snimljenom prema originalnom scenariju bh. pisca Zilhada Ključanina na čijem se razvijanju radilo nekoliko godina. Glavni lik filma je mladić Atif Kurtović (Trifunović) koji prvi put u životu silazi u rudarsku jamu kako bi nastavio točno tamo gdje je njegov sada umirovljeni otac stao - postao rudar-udarnik.

Međutim, njegova sudbina ubrzo se u potpunosti mijenja kada bude izabran kao osoba koja će krasiti najvrijedniju novčanicu u državi - novčanicu u iznosu od tisuću dinara (tzv. "hiljadarku"). Tako se Atif uskoro nađe na putu za Beograd gdje će ga Titov osobni fotograf (Pervan) uslikati za povijest.

U cijelu priču uskoro ulazi i mlada djevojka čiji nadimak nije slučajno "Hiljadarka" (Bukva) u koju se Atif do ušiju zaljubljuje. A kada Tito (Kojo) najavi svoj osobni posjet Atifovom rodnom gradiću, za sve junake ove simpatične priče započet će avantura koju će pamtiti do kraja života, priopćeno je iz Continental filma.

Kopirati
Drag cursor here to close