Branimir Martinac

Svjetsko priznanje za monografiju Hercegovina zemlja vina

Kultura / Flash | 13. 07. 2012. u 09:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monografija Hercegovina zemlja vina/Herzegovina Wine Country priređivača i urednika Branimira Martinca objavljena prošle godine u izdanju Galerije Martino iz Mostara osvojila je prestižnu nagradu Prix de l'OIV 2012 koju dodjeljuje Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.

Nagrada je dodijeljena na temelju mišljenja posebnog OIV-ovog međunarodnog žirija koji je zasjedao u sklopu 35. Svjetskog kongresa vinogradarstva i vinarstva održanog pod pokroviteljstvom te međunarodne organizacije od 18. do 22. lipnja 2012. u turskom gradu Izmiru.

Kako se navodi u službenom priopćenju OIV-a, nagrada se dodjeljuje u kategoriji „otkrivanje i predstavljanje vina“ (Discovering and Presenting Wines).

Navedeno priznanje se već tradicionalno ( još od 1930. godine) svake godine dodjeljuje najboljim knjigama objavljenima u svijetu u protekle dvije godine koje predstavljaju originalan i značajan doprinos sektoru vinogradarstva i vinarstva na međunarodnoj razini.

U radu žirija za dodjelu nagrade sudjeluju istaknuti sveučilišni profesori, novinari, znanstvenici, povjesničari, sommelieri, enolozi, pravnici i drugi stručnjaci iz više zemalja.

Svečano uručenje nagrade dobitniku bit će, kako je predviđeno, upriličeno u sjedištu OIV-a u Parizu 14. prosinca ove godine u nazočnosti predsjednika i generalnog direktora OIV-a te brojnih drugih uglednih uzvanika.

Inače, monografija Hercegovina zemlja vina/Herzegovina Wine Countryje tijekom protekle godine već bila uspješno predstavljena u Mostaru, Zagrebu, Sarajevu i Parizu i naišla je na veliki odjek u domaćoj i inozemnoj javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close