Koncert u ckrvi

Svirajući Arsena, Matija Dedić oduševio mnogobrojne Čapljince

Kultura / Flash | 19. 04. 2016. u 21:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijetko kada su Čapljinci imali mogućnost uživati u koncertu kakav je u utorak uvečer priredio u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini Matija Dedić, sin poznatog kantautora Arsena Dedića, u čast svog oca.

Koncert je održan u organizaciji ''Akademije'' Čapljina pod nazivom ''Matija svira Arsena''.

Matija se se tako sa Čapljincima prisjetio oca Arsena, hrvatskog književnika, pjesnika i kantautora koji je napisao, skladao i izveo mnoge dojmljive i misaone pjesme, te je svojim izvornim stilom stekao mnoge poklonike, a smatra se jednim od osnivača žanra šansone u Hrvatskoj.

Prije samog početka koncerta prepunu crkvu pozdravio je fra Mile Vlašić, zahvalivši svima koji su omogućili da se ovaj koncert održi, nakon čega je zapalio svijeću za pokojnog Arsena.


Foto: Bljesak.info

Inače, Matija je hrvatski jazz pijanist i skladatelj, sin istaknutih hrvatskih glazbenika pjevačice Gabi Novak i kantautora Arsena Dedića, a već s pet godina počeo je svirati klasičnu glazbu na klaviru. Slušao je skoro sve glazbene stilove te ubrzo otkriva jazz koji mu daje mogućnost više kreativnog i osobnog pogleda na glazbu.

Tijekom godina svirao je u gotovo svim zemljama Europe te u SAD-u s velikim glazbenim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Boško Petrović, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, Gianni Basso, Miles Griffith, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Jim Madison, Jeff Ballard, Salvatore Maiore i mnogi drugi.

Matija svira Arsena - dobitnik je Porina za najbolji album, a ovaj je album uz to, osvojio je još četiri Porina i to za najbolju izvedbu jazz glazbe (Ni ti ni ja), najbolji aranžman (Kuća pored mora), najbolji instrumentalni album te najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe (Matija feat. Miroslav Tadić za skladbu Ne plači).

Kopirati
Drag cursor here to close