Simbolični klik

Svečano pokrenut portal za književnost i kulturu - Strane.ba

Kultura / Flash | 23. 11. 2014. u 10:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portal za književnost i kulturu Strane.ba pokrenuo je književnik Marko Vešović simboličnim klikom, nakon književne večeri u Ćorovića kući, koju je grupa mostarskih književnika priredila u njegovu čast, a povodom puštanja u pogon novog književnog glasila regije.

Strane.ba pokrenula je grupa mostarskih književnika u suradnji sa SPKD Prosvjeta, Mostar. Riječ je o projektu kojim se namjerava raditi na otvaranju prostora za promociju suvremene književnosti, književne kritike i esejistike iz regije kroz pristup koji ohrabruje različitost u mišljenju i otvara polje konstruktivnog dijaloga.

''Portal Strane ima za cilj potaknuti konzumaciju umjetnosti, odnosno, učiniti umjetnost dostupnijom'', smatra član redakcije Strane.ba, pjesnik Almin Kaplan.

''Portal Strane bi trebao biti virtualni prostor na kojem će pisci, slikari predstaviti svoj rad ali i kreirati sadržaj portala. Na kraju kalendarske godine planirano je izdavanje Godišnjaka s najreprezentativnijim tekstovima u minuloj godini'', otkriva član redakcije Strane.ba - pjesnik Adnan Žetica.

Prisutni u Ćorovića kuću nisu krili zadovoljstvo bogatim programom svečanog puštanja u rad portala Strane.ba, te žele novom online prostoru kulture u našoj regiji mnogo sreće. Članovi redakcije Strane.ba poručili su kako je cilj portala okupljati umjetnike iz regije i razvijati dijalog.

''Portal Strane ima za cilj okupljati umjetnike iz cijele regije i razvijati dijalog kao osnovno sredstvo komunikacije među različitim kulturama'', ističe član redakcije Strane.ba – književnik Elvedin Nezirović.

''Namjera nam je da vremenom na portalu kreiramo i svojevrsnu bazu značajnih, a često možda teško dostupnih, tekstova koji su obilježili književnu teoriju kroz povijest, te svakako i da držimo korak za značajnim književnim događanjima na svjetskoj sceni danas. '' poručuje članica redakcije Strane.ba, pjesnikinja Senka Marić Šarić.

Uz primarni fokus na književnost, portal će tretirati i druga polja kulture, a ostavljena je mogućnost i da umjetnici širom regije sudjeluju u kreiranju sadržaja. Projekt je potpomoglo Veleposlanstvo SAD u BiH, priopćeno je iz Prosvjete Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close