Posušje

Svečano otkrivena bista fra Petra Bakule

Kultura / Flash | 30. 06. 2015. u 08:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer je u Batinu svečano otkrivena bista najvećem i najsvestranijem prosvjetitelju Hrvata u BiH, fra Petru Bakuli, u organizaciji Mjesne zajednice Batin. Početak svečanog programa započeo je himnom koju je izvela posuška klapa Zvizdan. Uvodnim govorom, pozdravom i zahvalom, nazočnima se obratio predsjednik Mjesne zajednice Batin Petar Penava, koji je, između ostalog, rekao kako se postavljanjem biste Mjesna zajednica Batin želi barem djelomično odužiti fra Petru te da se nikada ne zaboravi kako je jedno malo posuško mjesto dalo najvećeg prosvjetitelja Hrvata u BiH.

O fra Petru Bakuli, kao jednom od najvećih pokretača i nositelja mnogih pothvata u provinciji i Apostolskom vikarijatu u Hercegovini, tijekom svečanog programa, više je rekao provincijal Hercegovačko-franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, koji nije krio oduševljenje idejom postavljanja biste. „Fra Petar Bakula je najsvestraniji hercegovački franjevac u 19. stoljeću i najplodniji hrvatski pisac u ono vrijeme u našoj Hercegovini. Po Europi je skupljao pomoć, proseći za ovaj narod. Ovdje je fra Petar rođen i drago mi je da je odavde sve krenulo, zato hvala vam za ovu ideju. Hvala u ime naše hercegovačke provincije“ , rekao je fra Miljenko.

Nakon fra Miljenka Šteke, nazočnima se obratila i rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić. „Kada danas pogledate fra Petrova djela vidite čovjeka koji je u svakom pogledu bio ispred svoga vremena. Ne smijemo zaboraviti vrijeme i mjesto u kojem je fra Petar djelovao. Dragi Posušani, dragi Batinjani zahvaljujem što ste nas okupili ovdje danas i što podsjećate time na fra Petrovu veličinu“, riječi su rektorice Ostojić.

A nazočnima se obratio i generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić, koji je svima prenio pozdrave biskupa Ratka Perića, u čije ime je došao, te izrazio veliku zahvalnost organizatorima na ovako značajnom događaju za cijeli naš narod.

Pred kraj programa slijedio je najsvečaniji čin večeri, otkrivanje biste fra Petra Bakule. Bistu su otkrili zajedno rektorica Ljerka Ostojić i provincijal fra Miljenko Šteko, a blagoslovio ju je posuški župnik fra Mladen Vukšić

Otkrivanju biste nazočili su: rektorica Sveučilišta u Mostaru i predsjednica Matice hrvatske Mostar prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, provincijal Hercegovačko-franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić, vikar Hercegovačko-franjevačke provincije fra Ivan Ševo, posuški župnik fra Mladen Vukšić, predstavnici općinske vlasti predvođeni Općinskim načelnikom Brankom Bagom te ostali predstavnici crkve, kulturnih institucija kao i mještani Batina te ostali mnogobrojni gosti.

Svečanu večer u glazbenom dijelu programa uljepšala je muška klapa Zvizdan i HKUD fra Petar Bakula, a program je vodio Velimir Begić.

Kopirati
Drag cursor here to close