Pravo na izbore

Susret biskupa Komarice i predsjedatelja Bevande

Kultura / Flash | 13. 07. 2012. u 16:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci, 13. srpnja susreli su se predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine g. Vjekoslav Bevanda.

U razgovoru su također sudjelovali: ministar za izbjeglice i raseljena lica RS i član Predsjedništva HDZ BiH g. Davor Čordaš, vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, predstojnik Ureda Predsjedatelja g. Eugen Šušak i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Nakon što je biskup Komarica zahvalio predsjedatelju Bevandi za pohod, istaknuo je neke pozitivne stvari koje su do sada urađene u suradnji između Crkve i predstavnika vlasti poput potpisivanja Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine što je potom učinjeno na sličan način i s drugim Crkvama i vjerskim zajednicama u BiH.

Podsjetio je da je tijekom posljednjih godina razgovarao sa stotinama domaćih i međunarodnih predstavnika vlasti i diplomacije zalažući se za povratak i pomoć ugroženim osobama te izrazio zahvalnost svima koji su pomogli ili pomažu tim ljudima kao i institucijama Katoličke Crkve, kao i drugima, koje tu pomoć provode u djelo poput Caritasa ili katoličkih škola.

Predsjedatelj Bevanda je izrazio radost što se ukazala mogućnost da, tijekom svog boravka u Banjoj Luci, pohodi biskupa Komaricu podsjećajući da je i kao bivši ministar u Vladi Federacije BiH nastojao pomoći posebno povratnicima i onima koji su, uglavnom zato što su manje brojni u pojedinom dijelu BiH, bili u teškom položaju.

Biskup Komarica i predsjedatelj Bevanda su pozvali sve ljude iz Bosne i Hercegovine, a osobito one koji žive u Hrvatskoj ili u drugim zemljama, da se registriraju te iziđu na predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini.

Posebno potiču sve nadležne institucije kao i medijske djelatnike u Hrvatskoj da animiraju i potaknu sve osobe iz BiH, koji su prognani ili izbjegli iz BiH, da se čim prije registriraju i tako steknu pravo izići na izbore.

Nakon što je ministar Čordaš ukratko informirao o onome što u posljednje vrijeme čine nadležna ministarstva na planu povratka i obnove, predsjedatelj Bevanda i biskup Komarica su odlučili putem medija zamoliti i potaknuti sve one, koji su sudjelovali na donatorskoj konferenciji održanoj u travnju 2012. godine u Sarajevu, da čim prije nadležnim minstarstvima dostave obećana sredstva kako bi ih ona implementirala na dobro povratnika.

Tijekom razgovora biskupi Komarica i Vukšić upoznali su predsjedatelja Bevandu da zdravstveno i mirovinsko osiguranje vjerskih službenika nije riješeno iako je to određeno Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica u BiH, koji je donesen još 2004. godine, te Uputom o provedbi toga Zakona, koja je donesena 2006. godine.

Predsjedatelj Bevanda je upoznao biskupe Komaricu i Vukšića da je o ovom pitanju razgovarano i na susretu s predstavnicima Međureligijskog vijeća BiH te da je pokrenuo potrebne korake kako bi se to pitanje riješilo u skladu sa Zakonom.

Biskup Komarica je u ime članova Biskupske konferencije BiH zamolio predsjedatelja da se ponovno pokrene pitanje donošenja pravednog zakona o denacionalizaciji odnosno restituciji s tim da bi vlasnicima, tamo gdje je to moguće, trebalo čim prije dati na raspolaganje njihovu oduzetu imovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close