Kulturna institucija

Sudbina Zemaljskog muzeja neizvjesna

Kultura / Flash | 24. 04. 2014. u 05:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrazovanja i znanosti u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić izrazio je uvjerenje da ćemo vrlo brzo svi svjedočiti otvaranju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine nakon što je godinu i pol dana bio zatvoren.

U izjavi za novinare je naglasio da je ove godine po prvi put Vlada Federacije BiH izdvojila 1,84 milijuna KM ne samo za ovih sedam institucije znanosti i kulture nego i za sufinansiranje Akademije znanosti i umjetnosti BiH.

''Ta sredstva nisu dovoljna da budu stopostotno financiranje, ali su dovoljna da u ovim teškim vremenima ne samo prežive te ustanove nego i da dobar dio plaća i obaveza izmire'', mišljenja je Mašić.

Napominje da je presedan to što je Vlada FBiH ovim potezom u strukturu proračuna unijela financiranje ovih institucija i ustanova bez obzira što su one državna nadležnost, a zbog toga je Mašić uvjeren da dolaze bolji dani i za kulturu i umjetnost kao i za sve ono što treba krasiti i biti ponos svakog društva pa i bh. društva.

Međutim, direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Adnan Busuladžić ranije je jasno kazao da pod ovakvim uvjetima Muzej neće biti otvoren niti će biti skinute daske s ulaznih vrata Muzeja, kao ni natpis iznad ulaza.

Mašić međutim podvlači da u cijeloj priči oko kulturnih institucija pojedinci nisu nebitni krenuvši od ministra do direktora nego da se ovdje treba razgovarati o interesu društva u cjelini.

''Godinu i pol dana koje su iza nas su pokazale da zatvaranje muzeja nije bilo najsretnije rješenje i najsretnija odluka jer se u tih godinu i pol dana, ne samo da se ništa nije riješilo, nego se bojim da je situacija znatno pogoršana'', stava je Mašić.

Naglasio je da su za to vrijeme ''Historijski muzej BiH'' i neke druge institucije kulture koje su u potpuno identičnim okolnostima i uvjetima djelovale kao i Zemaljski muzej u protekloj godini uspjele isplatiti devet plata, a to "govori mnogo više od bilo kakvih teških riječi bez obzira izrekao ih član Predsjedništva BiH, ministar ili direktor".

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa, a 4. listopada 2012. godine Muzej je službeno zatvoren za javnost zbog višegodišnjeg nerješavanja pravnog statusa ove institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close