USAID projekt

Studenti na likovnoj koloniji u Počitelju

Kultura / Flash | 11. 04. 2014. u 13:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti likovnih akademija iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Širokog Brijega, Trebinja i Mostara u nedjelju, 13. travnja, započet će svoj rad u Internacionalnoj koloniji Počitelj, na sedmodnevnoj grafičkoj radionici pod nazivom "Otisci multioriginalne BiH''.

Kolonija se održava u sklopu USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

''U srijedu, 16. travnja, od 12 do 13 sati u Internacionalnoj koloniji Počitelj organizira se druženje umjetnika i organizatora radionice s novinarima, radi osiguranja svih potrebnih informacija i materijala. Novinari će imati priliku razgovarati s dekanicom ALU Sarajevo prof. Amelom Hadžimejlić, direktoricom Odjela za demokratizaciju USAID-a Danom Beegun i sudionicima radionice. Tog dana će radionicu posjetiti i dvadesetak srednjoškolaca iz Mostara i Nevesinja, gradova koji sudjeluju u projektu PRO-Budućnost'', priopćeno je iz USAID-a.

PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je četverogodišnji projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

PRO-Budućnost podržava ovu likovnu radionicu zato što mladi umjetnici BiH imaju ideje i znanje, kreativni su i žele komunicirati i učiti jedni o drugima i jedni od drugih, te zato što se umjetnosti i kulturi u BiH treba ponovno dati prilika da budu mediji komunikacije i povezivanja.

Ovo je i prilika za međusobnu podršku mladih umjetnika u afirmaciji njihovih kreativnih izričaja. Temama mira, pomirenja, građenja mostova, obrađenima tehnikama linoreza i drvoreza, radionica želi doprinijeti multikulturalnom povezivanju akademskog društva, mladih umjetnika i šireg stanovništva, jer će grafike nastale na radionici biti dalje promovirane u javnosti.

''Na grafičkoj radionici ''Otisci multioriginalne BiH'' pod vodstvom Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu sudjelovat će dvadeset studenata master studija grafike sa ALU Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, ALU Trebinje Univerziteta Istočno Sarajevo, ALU Univerziteta u Sarajevu i studenti s Odsjeka likovne kulture Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close