Počasno srce Sarajeva

Stone doputovao u Sarajevo

Kultura / Flash | 13. 08. 2017. u 16:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni američki redatelj i scenariust Oliver Stone doputovao je u nedjelju u Sarajevo gdje će narednih dana biti gost filmskog festivala (SFF) koji traje do 18. kolovoza.

Stoneu će tijekom večeri biti uručena nagrada SFF-a "Počasno srce Sarajeva" za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti a narednog će tjedna publika biti u prilici ponovo vidjeti neka od ostvarenja koja su ga proslavila i donijela mu nagradu Oscar poput "Voda smrti" ali i najnoviji četverodijelni serijal "Razgovori s Putinom".

Ovo je ujedno prvi Stoneov dolazak u Bosnu i Hercegovinu ali i na područje nekadašnje Jugoslavije. Tim se geografskim prostorom Oscarom ovjenčani američki filmski umjetnik nije posebno bavio u svojim radovima no neki su mediji u povodu njegova dolaska u Sarajevo istaknuli kako on ipak dobro poznaje prilike u regiji, uklučujući zbivanja 90-ih godina prošlog stoljeća a i kako je iskazivao fasciniranost Titom kao "velikom povijesnom ličnošću".

Upravo takvu formulaciju za Tita Stone je iznio u intervjuu kojega je u svibnju 2013. dao televizijskoj mreži Al Jazeera ističući kako je "treći put" odnosno neutralnost između Istoka i Zapada kakvu je u geopolitičkom smislu izabrano pokojni doživotni predsjednik komunističke Jugoslavije bila važno postignuće koju SAD nisu prepoznale na pravi način.

Stone bi u Sarajevu trebao sudjelovati u radionicama s filmskim profesionalcima uključenim u različite programe ovogodišnjeg SFF-a.

Trećeg dana SFF-a publika je u okviru natjecatreljskog programa imala priliku vidjeti albanski film "Buđenje dana" redatelja Gentiana Kocija.

Kopirati
Drag cursor here to close