Filmski festival

Što nas čeka na predstojećem Berlinaleu?

Kultura / Film TV | 14. 01. 2015. u 16:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi film iranskog redatelja Jafara Panahia i povijesna drama s Nicole Kidman i Robert Pattinson, premijerno će biti prikazani idućeg mjeseca na filmskom festivalu u Berlinu, priopćili su su danas organizatori.

Berlinale, 65. po redu, biti će održano od 5. do 15. veljače i tom prilikom će biti prikazan "Taxi" iranskog disidenta Panahia. Panahi je proveo neko vrijeme u zatvoru zbog dokumentarca koji je pokušao snimiti o nemirima u Iranu posle spornih predsjedničkih izbora 2009. i službeno mu je zabranjeno da narednih 20 godina režira filmove, prenosi B92.

Panahi je 2013. osvojio Srebrnog medveda za najbolji scenarij za "Closed Curtain", film koji je snimio u tajnosti izazvavši tako prosvjed iranske vlade.

Na Berlinalu će biti prikazan i film veterana Vernera Hercoga "Queen of the Desert" gdje Kidman glumi britansku avanturistkinju i špijuna Gertrudu Bel a srcolomac iz "Sumraka" Pattinson - T.E. Lorensa.

U filmu igraju i James Franco i Damian Lewis. Na festivalu će biti prikazan i najnoviji film kineskog redatelja Jianga Wena"Gone with the Bullets" i "Mr Holmes" Billa Condona s Ian McKellenon i Lorom Lini.

Francuski redatelj Benoa Jacques predstaviti će "Diary of a Chambermaid" sa Leom Sade i Vincentom Lindonom, piše AFP, a prenosi B92

Vijetnamski redatelj Dang Di Phan, predstaviti će se filmom "Big Father, Small Father and Other Stories". Festival je prošli tjedan priopćio da će 11-dnevno Berlinale otvoriti film španjolske redateljice Isabel Coixet "Nobody Wants the Night" sa Juliette Binoche u glavnoj ulozi.

Na festivalu će biti prikazani i novi filmovi Terrencea Malicka, Kennetha Branagha
i Petera Greenawaya kao i filmska adaptacija erotskog bestselera "Pedeset nijansi sive".

Berlinale, jedan od vodećih filmskih festivala u Evropi, iduće sedmice objaviće kompletnu listu filmova u takmičarskom programu. Predsedavajući žirija koji dodeljuje Zlatnog i Srebrnog medveda je američki režiser i scenarista Daren Aronofski.

Kopirati
Drag cursor here to close